Cătina, ingredientul-vedetă al cercetării gălăţene

În atenţia publicului se află încă cea mai recentă invenție brevetată sub sigla Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați, cătina o plantă aclimatizată în toată Europa, care provine din Asia și nu numai, plus că este recunoscută ca fiind din flora spontană și este foarte important ca noi, consumatorii, să înțelegem care sunt beneficiile și practic sunt gratis pentru noi, oamenii, cel puțin în ceea ce privește flora spontană. Să menționăm că flora spontană nu presupune valoare economică. Cătina este un aliment-medicament. Este plină de acizi grași polinesaturați și este una dintre singurele plante care conține omega 7, un acid gras polinesaturat foarte rar, dar care este recunoscut pentru proprietățile lui, în special anti-aging (anti-îmbătrânire – n.a.). Produsul brevetat recent poate fi rafinat, inclusiv prin înlocuirea zahărului cu îndulcitor natural. Decanul FSIA, conf. univ. dr. ing. Cristian Dima, a explicat care sunt paşii de la crearea unui nou produs până la scoaterea acestuia pe piaţă. Am aflat, astfel, că ideea produsului menţionat a provenit din teza de doctorat a unei doctorande care a terminat în 2018, dar a presupus munca unei echipe consistente şi, deocamdată, nu este pe piață, fiindcă paşii pe care trebuie să-i urmeze sunt mai mulţi.

L-am întrebat pe decanul FSIA ce alte invenții care poartă sigla facultăţii şi care au trecut în faza de transfer tehnologic ne poate menţiona, iar răspunsul a venit prompt: înghețata Upi Ice. “Este un produs cunoscut la nivel național şi internațional, a câștigat medalia de aur în anul 2018 în cadrul Competiției Ecotrophelia Europe, un Champions League destinat produselor alimentare, unde se întâlnesc, într-un cadru extrem de profesionist, toate produsele alimentare inovative reprezentative din partea fiecărei țări. România în 2018 a fost reprezentată de Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” cu acest produs, Upi Ice, susţinut de o echipă formată din studenți de la Facultatea de Știința și Ingineria  Alimentelor și de la Facultatea de Administrare a Afacerilor. Acest produs a reprezentat România, a luat medalia de aur la Paris în cadrul celui mai mare eveniment destinat produselor alimentare inovative la nivel mondial. Iar acest proces s-a finalizat cu un brevet. Brevetul, de curând, a fost achiziționat de un agent economic care a început distribuirea primelor șarje din acest produs la scară industrială. Revenind la cătină, ingredient în centrul mai multor proiecte de cercetare la FSIA, am aflat că poate fi găsită şi într-un tip de parizer dezvoltat de inginerii-cercetători din facultate.

Articole asemănatoare

S-au scumpit gazele de la 1 iulie

Topul unităților școlare din Constanța după media la Evaluarea Națională 2024

Peste 25 milioane de lei pentru curățenie în porturile constănțene

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE