Nor de praf saharian în România
În România, Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că o masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa țara în perioada 23 aprilie – 24 aprilie. Circulația aerului sud-vestic va favoriza avansul acestei mase de aer dinspre nordul Africii către sud-estul Europei. Masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de România în cursul zilei de miercuri.
Meteorologii greci avertizează cu privire la „averse de noroi”
Un nou val de praf saharian, unul dintre cele mai mari de acest fel din ultimii ani, a transformat Grecia într-un peisaj apocaliptic, acoperind orașele și peisajele cu un strat dens de particule de praf și nisip.
“Acesta este cel mai grav episod de concentrare de praf și nisip transferat din Sahara din 21 și 22 martie 2018, când norii groși au invadat în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, directorul de cercetare meteorologică de la Observatorul din Atena.
Vântul puternic de sud care a suflat în ultimele zile, în special în sudul Greciei, a transportat praful și nisipul din Sahara, acoperind întreaga țară și limitând vizibilitatea. Orașele, inclusiv Atena, au fost acoperite de un nor masiv de praf, conferind cerului o culoare galben-portocalie.
Meteorologii greci avertizează cu privire la “averse de noroi” și recomandă celor mai vulnerabili oameni, care suferă de probleme respiratorii, să evite să iasă din case.
Fenomenul afectează în principal regiunea Attica, Peloponezul și insulele din Marea Egee. Temperaturile, care la începutul lunii aprilie au atins valori neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, au scăzut în ultimele zile, oferind o ușoară ameliorare.
Sahara este cea mai mare sursă de praf mineral, eliberând între 60 și 200 de milioane de tone pe an. Particulele de praf, transportate de vânt, pot călători mii de kilometri și pot ajunge în întreaga Europă, afectând calitatea aerului și vizibilitatea.