Devansat cu 3 săptămâni, culesul viilor e pe final. Anul acesta, sub efectul schimbărilor climatice, al temperaturilor ridicate, al insolațiilor, dar și al lipsei apei în sol, recoltatul s-a încheiat pe când… debuta în mod normal. Producțiile sunt diferite de la o regiune la alta: zonele cele mai favorizate (centrul și vestul țării, zona Alba) au medii de 10-11 tone/ha, iar în cele mai slabe – Dobrogea, Oltenia, Vrancea, Dealu Mare, recoltele sunt între 2 și 6 tone/ha. Însă una peste alta, va fi un an în care vom avea vin de calitate și consumatorii îl vor aprecia. Ca boli, nici mana, nici putregaiul cenușiu nu au fost frecvente. În schimb, au început să pună probleme făinarea și putregaiul negru, plus arsurile solare. De asemenea, atacurile insectelor dăunătoare (afide, tripși) au fost mai puține, ele manifestându-se doar în prima parte a perioadei de vegetație. O atenție deosebită a fost acordată managementul costurilor.
Pompiliu Comșa
136