Comisia Europeană cere retragerea a 45 de medicamente generice vândute în România

Comisia Europeană a solicitat statelor membre suspendarea autorizaţiilor pentru sute de medicamente generice, dintre care 45 sunt vândute şi în România. Toate medicamentele din listă sunt testate de compania indiană Synapse Labs, care nu ar fi respectat standardele comunităţii europene în evaluarea lor. Decizia Comisiei Europene a fost publicată  în urma unei reevaluări făcute de comitetul pentru medicamente de uz uman al Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA). Potrivit acesteia, o inspecţie de bună practică a evidenţiat nereguli în datele studiului realizat de Synapse Labs şi insuficienţe în documentaţia studiului şi în sistemele şi procedurile computerizate de gestionare a datelor acestuia.
Pe listă se află diverse medicamente cu administrare orală sau injectabilă a companiilor Viatris Limited, Baxter BV, Dr. Max Pharma sro., Lannacher Heilmittel GmbH., Mylan Pharmaceutic als Limited, Pharmaselect International Beteiligungs GmbH, Sandoz SRL, Sanofi Romania SRL, Stada M&D SRL, Zentiva ks., deţinătoare ale autorizaţiilor de punere pe piaţă a acestora.

Comisia Europeană cere statelor membre să suspende autorizaţia pentru zeci de medicamente generice neconforme. Între acestea, peste 45 sunt autorizate în România. Unele, pentru tratamentul cancerului pulmonar, altele contra HIV/SIDA sau anti-diabetice. Agenţia europeană a medicamentului a luat decizia după o evaluare amănunţită, dar autorităţile naţionale pot să amâne aplicarea ei timp de doi ani pentru a evita blocajele. Cele mai multe substanţe active pentru medicamente sunt fabricate în India sau China. Peste 40 de medicamente dintre cele aflate pe lista erau autorizate şi în România.  Cele mai multe însă, doar pentru punere pe piaţă, fără să fie şi comercializate. Unul dintre medicamentele ce trebuie retrase este pentru tratamentul cancerului pulmonar. Blocaje există de mai bine de 3 ani pe piaţa medicamentelor, însă din cauza producţiei de ambalaje şi a creşterii preţurilor la plastic şi sticlă.

Articole asemănatoare

O planta miraculoasă folosită de grecii antici, redescoperită după 2.000 de ani

Aproape 2.000 de copii mor în fiecare zi din cauza poluării aerului

Lege adoptată în Parlament: Fără alcool, tutun și băuturi energizante vândute minorilor

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE