Prosumatorii, invitați la prima întâlnire – legislația energiei verzi – organizată de Ministerul Energiei

Bucuresti2 iunie 2024 Prosumatorii din România au fost invitați să participe săptămâna viitoare la prima întâlnire de lucru organizată de Ministerul Energiei pentru a contribui la elaborarea legislației privind Comunitățile de Energie din România. Anunțul a fost făcut duminică de Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE).

Inițiativa Ministerului Energiei

La această primă întâlnire au fost invitați reprezentanți ai ONG-urilor, specialiști în domeniu și entități care pot contribui la formularea unei legislații coerente și eficiente pentru susținerea comunităților de energie regenerabilă.

“Inițiativa este lăudabilă și, așa cum spunea și domnul ministru Sebastian Burduja, ministerul are nevoie de toți specialiștii din societatea civilă. Formarea unui grup de lucru cu oameni implicați în acest domeniu nu poate duce decât la un rezultat bun,” a transmis președintele APCE, Dan Pîrșan, într-un comunicat.

Colaborare pentru o legislație solidă

APCE va colabora activ cu Ministerul Energiei pentru a elabora o legislație inspirată din experiențele altor state europene, care să asigure un cadru clar și predictibil pentru dezvoltarea comunităților de energie.

“Susținem cu tărie ca o lege pentru Comunitățile de Energie să fie elaborată de la început cu prevederi clare și concise, astfel încât ANRE să aibă doar misiunea de a aplica legea și nu de a reglementa. Experiența cu legislația prosumatorilor instabilă și favorizantă elaborată de ANRE până acum ar trebui să fie ‘inspirațională’ în acest caz,” a adăugat Dan Pîrșan.

Contextul European

În contextul european, comunitățile de energie joacă un rol crucial în tranziția către o economie sustenabilă și decarbonizată. Multe state membre ale Uniunii Europene au implementat deja politici favorabile prosumatorilor, facilitând astfel participarea activă a cetățenilor la producerea de energie regenerabilă.

Întâlnirea organizată de Ministerul Energiei reprezintă un pas important în direcția creării unui cadru legislativ adecvat pentru comunitățile de energie din România. Implicarea activă a prosumatorilor și a specialiștilor din societatea civilă este esențială pentru a asigura succesul acestei inițiative și pentru a promova producerea de energie verde la nivel național.

Articole asemănatoare

Admiterea in 2024, e cu buletinul ca la Provident, si un plic…

LIVE România vs Olanda 0-3

Radio Dobrogea, amendat de CNA pentru răspunsul arhiepiscopului Teodosie către o femeie abuzată

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE