România face un pas important către dezvoltarea acvaculturii marine, prin înființarea primelor ferme cu midii și stridii franțuzești în Marea Neagră. Apele Române au deschis licitația pentru 28 de perimetre marine, ce urmează să fie exploatate pentru acvacultură pe o durată de 20 de ani. Deputatul Bogdan Bola a explicat că acest proiect a fost posibil după ani de eforturi legislative și administrative, care includ o durată extinsă a contractelor de la 4 la 15 ani sau mai mult, pentru a oferi stabilitate fermierilor și acces la fonduri europene. „Vom putea mânca midii și rapane românești, nu doar importate de la vecini,” a declarat Bola, subliniind necesitatea unei astfel de industrii în România.
Biologii din Constanța au aclimatizat deja stridii în laboratoare și au montat primele cuști de proveniență neozeelandeză în largul Mării Negre, o tehnologie testată pentru prima dată în România și în bazinul Mării Negre. Stridiile provin din Franța, fiind transportate în Italia la dimensiunea de 1 mm și crescând rapid. Dacă condițiile din Marea Neagră sunt propice, se estimează că acestea vor ajunge la maturitate în decurs de un an.
Investitorii români văd în aceste ferme o oportunitate economică importantă. Mirică Crivăț, un investitor implicat în proiect, menționează că aceste inițiative sunt rezultatul unui cadru legal recent dezvoltat, aliniat la nevoile reale ale sectorului. În context, România devine ultima țară din bazinul Mării Negre care se aventurează în acvacultura marină, domeniu deja consacrat în Bulgaria, Turcia și alte țări vecine, care produc anual mii de tone de midii și stridii.