Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a subliniat importanța Portului Constanța în cadrul declarațiilor comune alături de E.S. Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar și ministru al Afacerilor Externe. Portul Constanța a devenit un important hub de distribuție la Marea Neagră pentru Europa Centrală și de Est, iar România își dorește să dezvolte acest port pentru a juca un rol cheie în platforma logistică, inclusiv în procesul de redresare și reconstrucție a Ucrainei.
Prim-ministrul a evidențiat că au fost analizate proiecte de investiții în valoare de peste 15 miliarde de euro, exprimându-și dorința ca România să devină poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană. A fost propusă realizarea unui task force pentru analizarea acestor proiecte prioritare și detalierea acestora împreună cu miniștrii de resort, în cadrul unei întâlniri cu Fondul Suveran de Investiții al statului Qatar.
Printre proiectele discutate s-au numărat dezvoltarea capacității Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara, finanțarea construcției autostrăzii Comarnic-Brașov și modernizarea căii ferate Predeal-Brașov. Premierul a subliniat că acestea sunt proiecte mature ce pot fi realizate în parteneriat public-privat, evidențiind nevoia de atragere a investițiilor în România.
Marcel Ciolacu a evidențiat și rolul important pe care Qatarul l-a jucat în facilitarea negocierilor care au condus la eliberarea în siguranță a ostaticilor din Fâșia Gaza, exprimându-și recunoștința pentru eforturile depuse în acest sens. De asemenea, a subliniat importanța diplomației și dialogului pentru prevenirea extinderii conflictului în Orientul Mijlociu.
Prim-ministrul a reiterat dorința de a dezvolta parteneriate pragmatice și de a valorifica oportunitățile de cooperare economică și investiții între cele două țări. Acesta a evidențiat și exemple de succes din Qatar, precum organizarea Campionatului Mondial de Fotbal, și și-a exprimat dorința de a avea oportunitatea de a atinge performanța statului Qatar în diverse domenii, inclusiv în organizarea de competiții sportive.
Astfel, vizita de lucru în Qatar a avut drept scop identificarea și promovarea oportunităților de colaborare și investiții între România și Statul Qatar, cu accent pe proiecte de infrastructură și dezvoltare economică.