Profesorului Adrian Bejan – un gălățean care a uimit și continuă să uimească lumea – îi va fi decernată marţi, 19 noiembrie 2024, medalia supremă din partea Societății Americane a Inginerilor Mecanici (The American Society of Mechanical Engineers – ASME). Înființată în 1920 și acordată o singură dată pe an, medalia reprezintă cea mai înaltă distincție pe care ASME o poate acorda și prin care recunoaște realizările prin excelenţă extraordinare în inginerie. Printre personalitățile distinse cu Medalia ASME se numără: Willis Haviland Carrier – inventatorul aparatului modern de aer condiționat, Harry Franklin Vickers – “părintele hidraulicii industriale”, Igor Ivanovici Sikorski – pionier al aviației, și Maxime Allen “Max” Faget – proiectantul navei spațiale “Mercury”. Adrian Bejan, Ph.D., the J.A. Jones Distinguished Professor of Mechanical Engineering la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, a fost desemnat, în 2024, laureat al Medaliei Societății Americane a Inginerilor Mecanici (ASME). Fondată în 1880 ca Societatea Americană a Inginerilor Mecanici, ASME este o organizație profesională non-profit care permite colaborarea, schimbul de cunoștințe și dezvoltarea abilităților în toate disciplinele de inginerie, promovând în același timp rolul vital al inginerului în societate. Practic, ASME ajută comunitatea globală de inginerie să dezvolte soluții pentru provocările din lumea reală. Înalta distincție îi va fi decernată marți, 19 noiembrie 2024, la Congresul și Expoziția Internațională de Inginerie Mecanică – International Mechanical Engineering Congress & Exposition (IMECE) din Portland, Oregon.
De ce a fost ales profesorul Bejan
Adrian Bejan este singurul nume românesc din lista personalităților în inginerie care, din 1921 încoace, au fost distinse cu medalia supremă ASME. “Adrian Bejan este onorat pentru creativitatea, amploarea și impactul permanent, fără precedent, asupra ingineriei; pentru evoluții în noua știință a energiei, mișcării, formei și evoluției; și pentru construirea de punți de proiectare în sistemele biologice, geofizice și sociologice”, argumentează ASME, în comunicatul de presă prin care anunță laureatul anului 2024. “Eminent savant în domeniul său, Bejan este creditat cu mai multe dezvoltări inovatoare. El a unificat termodinamica cu transferul de căldură, dinamica fluidelor și știința formei (configurația fluxului, imaginea, designul), ca o contrapondere la doctrina reducționismului; a descoperit, predat și aplicat Teoria Constructală a evoluției în natură; a reunit biologi, fizicieni, ingineri, sociologi, filosofi, economiști, manageri și sportivi în cărți creative destinate publicului larg: «Design în natură» (2012), «Fizica vieții. Evoluția pretutindeni» (2016), «Libertate și evoluție»” (2020) și “Timp și frumusețe” (2022). Activitatea sa influentă și bilanțul prolific al publicațiilor i-au adus 18 doctorate onorifice în 11 țări”, îl prezintă ASME. Profesorul Adrian Bejan se află între primii cei mai citați și de impact oameni de știință. Este al șaselea savant cu cel mai mare impact în inginerie mecanică la nivel mondial și al 11-lea la toate disciplinele ingineriei, conform bazei de date de impact PLOS Biology.
Pleiadă de premii pentru Adrian Bejan
Medalia ASME conferită profesorului Adrian Bejan se va adăuga celorlalte prețioase distincții cu care savantul gălățean a fost onorat până acum. Să nu uităm că Adrian Bejan este primul român care a primit Medalia „Benjamin Franklin”, care, de-a lungul timpului, a fost decernată de Institutul Franklin unor oameni de geniu precum Nikola Tesla, Marie şi Pierre Curie, Thomas Edison, Albert Einstein, Stephen Hawking, Jane Goodall şi Bill Gates. Laureat al Premiului Humboldt, al Premiului Academiei de Științe din Turcia, lui Adrian Bejan i s-a conferit și titlul de Cavaler al Ordinului “Palmes Académiques”, de către președintele Franței. Câștigător al premiului Nautilus Books pentru cartea „Timp și frumusețe”, lui Adrian Bejan i-a fost oferit Lifetime Achievement Award din partea International Association of Green Energy.
Iar la începutul acestui an, a primit Capers and Marion McDonald Award pentru excelență în predare și cercetare de la Universitatea Duke.
Alți laureați ASME
Numele profesorului Adrian Bejan se regăsește deja în pagina Wikipedia dedicată laureaților Medaliei ASME. Am fost curioși să aflăm care au fost cele mai importante realizări ale inginerilor laureați ASME. Am descoperit că printre ei se află, de pildă, Robert Andrews Millikan, câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică. De asemenea, l-am descoperit pe Willis Haviland, care a inventat prima unitate electrică de aer condiționat în 1902. Nu am putea trece peste Frederick George Keyes, care a inventat o metodă de sterilizare a laptelui folosind razele ultraviolete și a descoperit că razele ultraviolete ucid germenii. Laureat ASME, Harry Franklin Vickers este numit „părintele hidraulicii industriale”. Medaliat ASME, Igor Ivanovici Sikorski a fost un pionier al aviației ruso-americane, atât în elicoptere, cât și în aeronavele cu aripă fixă, în vreme ce Robert Rowe Gilruth a fost primul director al Centrului de nave spațiale cu echipaj al NASA. Ernst Hjalmar Waloddi Weibull a dat nume „distribuției Weibull”, care modelează o gamă largă de variabile aleatorii, cum ar fi precipitațiile maxime de o zi și timpul petrecut de un utilizator pe o pagină web. Pe lista medaliaților ASME se mai află Dean Lawrence Kamen, ale cărui invenții celebre sunt Segway – dispozitiv de transport personal cu două roți, și iBOT – un scaun cu rotile electric care folosește tehnologia giroscopică pentru a oferi mai multe moduri de funcționare pentru terenuri variate de interior și exterior. Mai merită amintit și Maxime Allen “Max” Faget, proiectantul capsulei spațiale “Mercury”, care a contribuit și la navele spațiale “Gemini” și “Apollo”.
Gălățean prin naștere și educație
Gălăţean prin naştere şi educaţie, absolvent al Liceului “Vasile Alecsandri”, apoi student la Facultatea de Inginerie Mecanică din Galaţi şi, în plus, jucător de baschet, Adrian Bejan a câştigat prin concurs o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar în 1971 a reuşit să absolve renumita universitate americană. În 1975 şi-a luat doctoratul la MIT în inginerie mecanică, iar în 1984 a devenit profesor cu catedră întreagă la Universitatea Duke (Carolina de Nord). Cunoscut pentru contribuţiile sale remarcabile în domeniul termodinamicii, Adrian Bejan este autorul “Teoriei Constructale”, care susţine că un sistem finit rămâne în viaţă numai dacă evoluează spre configuraţii care oferă acces curenţilor care îl compun. Adrian Bejan are o familie minunată și trei copii care fac performanță în domeniile de activitate pe care le-au ales. Cristina, fiica sa mai mare, este profesor la Universitatea din Denver, autoare a unor cărți de istorie, teatru și poezie, una tradusă și în limba română. Tereza este profesoară de științe politice la Oxford, de asemenea autoare de cărți, iar fiul, William, este avocat în Washington DC.
Pompiliu Comșa