Prima pagină » Actualitati » Actualitate » LIVE Alegeri SUA 2024

LIVE Alegeri SUA 2024

0 comentariu

Americanii decid marți, 5 noiembrie, la alegerile din SUA 2024, pe cine trimit la Casa Albă până în 2029, dar preşedintele Statelor Unite nu este ales prin sufragiu universal direct, pentru că sistemul electoral american este foarte diferit de al altor ţări.

Democrația este pe primul loc pentru alegătorii Harris, în timp ce economia este pe primul loc pentru alegătorii lui Trump – exit poll

Să obținem mai multe detalii din acele sondaje de ieșire timpurie.

În timp ce starea democrației și a economiei au fost problema principală pentru toți alegătorii – este o imagine diferită când ne uităm la susținătorii lui Trump și Harris.

Printre cei care au votat pentru Kamala Harris:

  • Aproape șase din zece oameni au clasat starea democrației drept problema numărul unu, potrivit partenerului nostru de știri din SUA, CBS.
  • Acesta a fost urmat de avort , care a fost ales de aproximativ unul din cinci
  • Puțin peste unul din zece a ales economia

Printre alegătorii lui Donald Trump:

  • Jumătate au spus că economia este problema lor numărul unu
  • Unul din cinci a spus că imigrația a fost top
  • Puțin peste unul din zece oameni au spus că le pasă cel mai mult de starea democrației

00:13 Exit-poll-ul la nivel național realizat de Edison research: femeile reprezintă 53% dintre alegători, față de 52% în 2020, scrie Reuters.

Reprezintă asta o veste bună pentru Harris? Rămâne de văzut.

De asemenea 71% dintre alegători sunt albi față de 67% în sondajul din 2020; 11% sunt negri față de 13% în 2020; 12% sunt hispanici față de 13% în 2020.

00:05 Piețele de predicție electorală îl favorizează pe Trump

Cursa prezidențială din SUA din 2024 a fost istoric de strânsă, iar sondajele – și modelele de predicție bazate pe sondaje – au arătat timp de luni de zile că cursa se apropie de 50-50.

Însă piețele de predicții nu au fost întotdeauna de acord, acordându-i adesea un ușor avantaj lui Donald Trump, uneori de peste 60%, remarcă Financial Times .

Aceste piețe au avut un moment de glorie în acest ciclu, cu debutul unei mari piețe politice comerciale în SUA și un volum de miliarde de dolari pe o piață separată bazată pe criptografie.

Începând de marți dimineață, modelele bazate pe sondaje indicau o medie de 47% pentru Trump, în timp ce piețele indicau o medie de 58%.

Unele creșteri ale prețului lui Trump în ultimele săptămâni au fost determinate de un singur trader cu poziții supradimensionate, potrivit datelor analizate de FT. Comerciantul a susținut că este francez și nu are „nicio preferință politică”.

Piețele au fost deosebit de volatile în ultimele două zile. Acestea au crescut pentru Harris în urma unui sondaj neașteptat de pozitiv în Iowa în acest weekend, dar apoi au crescut din nou pentru Trump în ziua următoare.

23:45 Elon Musk votează în Texas

Elon Musk, cel mai puternic susținător al lui Donald Trump, și-a exprimat marți votul în Texas. Miliardarul CEO al SpaceX și Tesla a scris pe Twitter: „Tocmai am votat în Cameron County, Texas, unde se află Starbase!” Starbase este sediul SpaceX, situat lângă Hawthorne, Texas, un oraș rural la nord de Houston, notează The Guardian .

Mai devreme în cursul zilei, New York Times a raportat că Musk va petrece seara alegerilor cu Donald Trump la Mar-a-Lago.

UPDATE 23:43 Îngrijorare cu privire la buletinele de vot respinse în Nevada, potrivit presei americane

Secretarul de stat din Nevada și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul de buletine de vot respinse din cauza unei neconcordanțe de semnături în comitatele Clark și Washoe, relatează presa americană, citată de BBC .

Semnătura de pe plicul buletinului de vot prin corespondență al unui alegător din Nevada este comparată cu semnătura din baza de date a alegătorilor. Orice neconcordanță între semnături trebuie să fie „remediată” – sau verificată – de către alegător.

The New York Times relatează că peste 11.300 de buletine de vot au fost identificate de stat noaptea trecută ca având nevoie de remediere în Clark County și peste 1.800 în Washoe County.

CNN raportează că secretarul de stat, Francisco Aguilar, a trimis mesaje text alegătorilor care trebuie să își verifice semnăturile înainte ca buletinele lor de vot să poată fi numărate.

Ambele surse afirmă că există o tendință ca alegătorii tineri să nu aibă semnături corespunzătoare.

Termenul limită pentru acest proces este 12 noiembrie.

UPDATE 23:39 Aproape 86 de milioane de americani și-au exprimat deja opțiunile de vot de când a început votul anticipat la nivel național în SUA.

Potrivit datelor prezentate de Election Lab de la University of Florida, circa 85,90 de milioane de persoane au votat anticipat până acum în Statele Unite, peste 46,74 milioane de americani votând personal, în timp ce alte 39,38 milioane de alegători au returnat un buletin de vot prin corespondență.

Peste 67,40 milioane de buletine de vot prin corespondență au fost solicitate de americani pentru acest ciclu electoral, potrivit Election Lab.

Newsweek a scris recent că votul anticipat este disponibil într-o anumită formă în 47 de state americane și Districtul Columbia. Alabama și Mississippi sunt singurele state fără vot anticipat universal, unde alegătorii au nevoie de un motiv aprobat pentru a vota anticipat.

La alegerile din 2020, 70% dintre alegători au folosit metode alternative la votul în persoană în ziua alegerilor, o creștere importantă față de cele 40 de procente din 2016. Creșterea numărului de votanți cu anticipație a urmat extinderii temporare a opțiunilor de vot la care au recurs multe state în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, la alegerile din urmă cu patru ani s-a înregistrat cea mai mare prezență la vot din ultimii 120 de ani – aproximativ două treimi din cei aproximativ 155 de milioane de americani care au votat în 2020 au făcut-o înainte de ziua alegerilor. În 2016, aproximativ 47 de milioane de americani au votat mai devreme de ziua alegerilor.

Aproximativ 244 de milioane de americani sunt eligibili să voteze la alegerile din 2024. Această estimare include toți cetățenii americani cu vârsta de 18 ani și mai mult, deși nu toți sunt înregistrați sau vor vota.

Dacă prezența la vot va fi la fel de mare ca în 2020, analiștii estimează că peste 162 de milioane de americani vot vota în 2024.

22:36 Elon Musk va petrece noaptea alegerilor cu Trump – Fox News

Elon Musk, CEO-ul SpaceX și Tesla, va petrece noaptea alegerilor alături de fostul președinte Donald Trump în Florida, au confirmat surse avizate pentru Fox News .

New York Times a relatat pentru prima dată știrea, citând două persoane familiarizate cu programul lui Musk, potrivit cărora Musk se va afla printre un grup restrâns de persoane care vor urmări rezultatele alegerilor împreună cu Trump pe măsură ce acestea vor fi anunțate.

Mai târziu în cursul serii, Trump va găzdui un public mai numeros la Palm Beach County Convention Center.

22:32

Jurnaliștilor de la mai multe organizații de știri li s-au refuzat acreditările la evenimentul din noaptea alegerilor al lui Donald Trump din West Palm Beach, Florida, o pedeapsă pentru felul în care au acoperit campania lui Trump, scrie CNN.

Reporterii de la Politico, Axios, Puck, Voice of America și Mother Jones au fost printre cei cărora li s-au refuzat acreditările. Unora, precum Politico, li se acordase anterior acces la evenimentul de marți seară, însă decizia a fost anulată.

22:27

Într-un alt stat disputat, Michigan, „alegătorii sunt pe cale să bată recorduri de participare”, a transmis postul de televiziune local WXYZ din Detroit.

Michigan are 15 voturi în colegiul electoral, din totalul de 538 voturi ale statelor, la nivelul SUA.

Donald Trump a câștigat Michigan în 2016, dar l-a pierdut în 2020, în ambele cazuri cu o diferență de câteva zeci de mii de voturi.

22:19

Timp de așteptare de 2 minute în Georgia

„În ciuda mai multor amenințări cu bombe, votul decurge fără probleme”, au declarat autoritățile din statul american Georgia. Conform acestora, citate de Atlanta News First, timpul de așteptare mediu în Georgia la secțiile de vot este de 2 minute.

22:08

În timp ce mulți s-au concentrat pe faptul că șansele Kamalei Harris ar putea fi puse în pericol de bărbații de culoare – al doilea cel mai loial segment democrat după femeile de culoare – sondajele de opinie și strategii spun că cursa prezidențială ar putea fi decisă de femeile albe.

Acestea reprezintă cel mai mare grup demografic electoral din țară, constituind aproximativ 30% din electorat, și se prezintă în mod constant la vot în rate foarte ridicate. Femeile albe tind să voteze mai degrabă candidați republicani în alegerile prezidențiale.

În alegerile din 2016, 47% dintre femeile albe au votat pentru Trump, comparativ cu 45% pentru Hillary Clinton. Și mai multe femei albe, 53%, l-au votat pe Trump în 2020, față de 46% pentru Joe Biden.

În timp ce țara organizează primele alegeri prezidențiale de la abrogarea dreptului constituțional la avort, diferențele din ce în ce mai mari între femei și bărbați au poziționat din nou femeile albe ca un potențial segment decisiv. Potrivit unor sondaje recente New York Times/Siena College, cei doi candidați sunt acum la egalitate în rândul femeilor albe cu drept de vot, cu un ușor avans pentru Harris.

20.25 Vedeți mai jos un ghid al orelor de închidere a secțiilor de votare din fiecare stat și numărul de electori alocați.

Când se închid urnele în fiecare stat

Ora 1.00 dimineața, ora României:

  • Indiana (districtele 3, 5, 7 și 9): 11 electori
  • Kentucky (districtele 3, 4, 5 și 6): 8 electori

Ora 2 dimineața, ora României:

  • Georgia: 16 electori
  • Indiana (districtele 1, 2, 4, 6 și 8): 11 electori
  • Kentucky (districtele 1 și 2): 8 electori
  • Carolina de Sud: 9 electori
  • Vermont: 3 electori
  • Virginia: 13 electori
  • Florida (districtele 3-28): 30 electori

Ora 2.30 dimineața, ora României:

  • Carolina de Nord: 16 electori
  • Ohio: 17 electori
  • Virginia de Vest: 4 electori

Ora 3:00 dimineața, ora României:

  • Alabama: 9 electori
  • Connecticut: 7 electori
  • Delaware: 3 electori
  • Districtul Columbia: 3 electori
  • Florida (districtele 1 și 2): 30 electori
  • Illinois: 19 electori
  • Kansas (districtele 2, 3 și 4): 6 electori
  • Maine: 4 electori
  • Maryland: 10 electori
  • Massachusetts: 11 electori
  • Michigan (districtele 2-13): 15 electori
  • Mississippi: 6 electori
  • Missouri: 10 electori
  • New Hampshire: 4 electori
  • New Jersey: 14 electori
  • Oklahoma: 7 electori
  • Pennsylvania: 19 electori
  • Rhode Island: 4 electori
  • Tennessee: 11 electori
  • Texas (districtele 1-15, 17-22 și 24-38): 40 electori

Ora 3:30 dimineața, ora României:

  • Arkansas: 4 electori

Ora 4:00 dimineața, ora României:

  • Arizona: 11 electori
  • Colorado: 10 electori
  • Iowa: 6 electori
  • Kansas: 6 electori
  • Louisiana: 8 electori
  • Michigan (districtul 1): 15 electori
  • Minnesota: 10 electori
  • Nebraska: 5 electori
  • New Mexico: 5 electori
  • New York: 28 electori
  • Dakota de Nord: 3 electori
  • Dakota de Sud: 3 electori
  • Texas (districtele 16 și 23): 40 electori
  • Wisconsin: 10 electori
  • Wyoming: 3 electori

Ora 5:00 dimineața, ora României:

  • Idaho (districtul 2): 4 electori
  • Montana: 4 electori
  • Nevada: 6 electori
  • Utah: 6 electori

Ora 6:00 dimineața, ora României:

  • California: 54 electori
  • Idaho (districtul 1): 4 electori
  • Oregon: 8 electori
  • Washington: 12 electori

Ora 7:00 dimineața, ora României:

  • Hawaii: 4 electori

Ora 8:00 dimineața, ora României:

  • Alaska: 3 electori

20.17: Persoane din campania lui Donald Trump poartă discuții în culise despre modul în care se va desfășura seara alegerilor fostului președinte în Palm Beach, Florida, inclusiv dacă fostul președinte va părăsi stațiunea sa Mar-a-Lago pentru a face declarații presei, au declarat pentru CNN surse familiare cu discuțiile.

Ei recunosc că rezultatele probabil nu vor fi cunoscute în această seară, în ciuda declarațiilor optimiste ale lui Trump. Cu toate acestea, tabăra Trump are o încredere sporită că unele state critice vor fi anunțate înainte de sfârșitul serii, ceea ce va oferi campaniei o perspectivă asupra modului în care se conturează alegerile.

Trump este „încrezător” că va câștiga. Scorul „nu va fi nici măcar strâns”

ACTUALIZARE 19.07: Vorbind cu presa după ce și-a exprimat votul, fostul președinte Donald Trump a declarat că este „foarte încrezător” că va câștiga alegerile și că „nici măcar nu va fi strâns”, exprimându-și în același timp frustrarea că ar putea dura ceva timp până la afișarea rezultatelor.

„Mă simt foarte încrezător”, a spus Trump. „Am auzit că ne descurcăm foarte bine peste tot”. El a adăugat că aceasta a fost „cea mai bună” din cele trei campanii pe care le-a condus.

„Nu va fi nici măcar strâns”, a spus Trump. „Dar va dura mult timp până la certificare”.

Cât de strânse sunt alegerile

ACTUALIZARE 18.49: Statisticianul Nate Silver, cunoscut pentru analizele sale, a subliniat și în ziua în care americanii au fost chemați la vot cât de strânsă este cursa electorală. „Când spun că șansele din această cursă prezidențiale sunt cât mai aproape de 50-50%, nu exagerez”, a declarat acesta, potrivit The Independent.

A și exemplificat: în cele 80.000 de simulări pe are le-a făcut, Kamala Harris a câștigat de 50.015% șanse de câștig. „Cursa este mai strânsă decât atunci când arunci o monedă. Empiric, capul câștigă 50,5% , mai mult decât procentul de 50,015% pe care îl are Harris”, a afirmat acesta.

El a mai spus că în 39,988 din simulările făcute Hamala a pierdut. „Este al cincilea scrutin prezidențial pe care îl urmăresc și nu am văzut niciodată așa ceva”, a mai spus statisticianul.

UPDATE 17:02 Unde se află cei doi candidați principali în ziua alegerilor

Fostul președinte Donald Trump își petrece ziua de marți la proprietatea sa Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, potrivit CNBC .

Vicepreședintele Kamala Harris își petrece ziua la Universitatea Howard din Washington, D.C., unde urmărește desfășurarea scrutinului alături de apropiați. Ea a studiat la această instituție de învățământ.

UPDATE 16:39 Wall Street deschide în creștere

Bursa de la New York a deschis în creștere marți, investitorii ținându-și răsuflarea în așteptarea publicării primelor exit-poll-uri pentru alegerile prezidențiale, potrivit AFP.

În primele ședințe de tranzacționare, Dow Jones a fost aproape de echilibru (+0,06%), în timp ce indicele Nasdaq a câștigat 0,60% și indicele mai larg S&P 500 0,33%.

UPDATE 16:23 Vance: „Ne așteptăm să câștigăm”

JD Vance, alegerea lui Donald Trump pentru funcția de vicepreședinte, tocmai și-a exprimat votul în Cincinnati, Ohio.

„Ne așteptăm să câștigăm”, a spus el, mulțumind oamenilor din America pentru voturile lor și pentru oportunitatea de a candida la funcția de vicepreședinte.

„Putem avea o epocă de aur a prosperității”, a spus el despre o potențială administrație Trump-Vance.

UPDATE 16:10 Votul a început în majoritatea statelor din țară

Începând cu ora 9:00 ET, votul este acum deschis în Arizona, Iowa, Oklahoma, Texas, Colorado, Wisconsin, Tennessee, Nebraska, Arkansas, New Mexico, Utah, Mississippi, unele zone din Minnesota, Montana, Dakota de Nord și Dakota de Sud.

Acest lucru se adaugă la secțiile de votare care s-au deschis mai devreme în această dimineață, care au inclus Alabama, Delaware, Districtul Columbia, Florida, Georgia, New Hampshire, Illinois, Indiana, Kansas, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Michigan, Missouri, Pennsylvania, Rhode Island, Rhode Island și Wyoming.

Peste o oră, votul în ziua alegerilor se va deschide în California și Idaho. La ora 11 am ET, se va deschide votarea în Washington și Alaska, iar secțiile de votare se vor deschide în Hawaii la prânz ET.

UPDATE 15:35 Steve Bannon a declarat pentru CBS că așa numita „cameră de război” a lui Trump va fi reînviată la Hotelul Willard din Washington DC în această seară, potrivit The Guardian .

Membri-cheie ai campaniei Trump, inclusiv Bannon, s-au aflat în hotel pe 6 ianuarie 2021, în timp ce insurecția de la Capitoliu se desfășura în apropiere.

Acea „cameră de război” avea obiective specifice: să ajute la presiuni asupra vicepreședintelui de atunci, Mike Pence, pentru a refuza să certifice victoria electorală a lui Biden sau, în caz contrar, să amâne sesiunea comună după 6 ianuarie 2021.

„Spre deosebire de 2020, de data aceasta vom asigura victoria lui Trump”, a declarat Bannon astăzi pentru CBS.

UPDATE 15:14 S-au deschis mai multe secții de votare – inclusiv în Texas și în swing state-ul Wisconsin

Este trecut de ora 08:00 pe coasta de est a SUA. Votul este în plină desfășurare în mai multe state și alte 10 tocmai au început să voteze, potrivit BBC . Acestea sunt:

  • Alabama
  • Iowa
  • Kansas (comitatele pot fi un pic flexibile în acest stat)
  • Minnesota
  • Mississippi
  • Dakota de Nord
  • Oklahoma
  • Dakota de Sud
  • Texas
  • Wisconsin – un stat electoral cu 10 voturi în colegiul electoral

Aceasta înseamnă că mai mult de jumătate din cele 50 de state ale SUA votează acum.

ACTUALIZARE 14:30 Prezentatorul Joe Rogan, al cărui podcast este cel mai ascultat din lume pe platforma Spotify, şi-a declarat sprijinul pentru Donald Trump, în ajunul alegerilor prezidenţiale din SUA.

Popularul comediant, acuzat în mod regulat că vehiculează teorii ale conspiraţiei, a făcut anunţul pe X (fostul Twitter), într-un mesaj însoţit de un link către ultima sa emisiune: o conversaţie cu Elon Musk. „Marele şi puternicul @elonmusk. Dacă nu ar fi fost acolo, am fi fost în mare rahat. El face cel mai convingător caz pentru Trump în opinia mea şi eu sunt de acord cu el la fiecare pas. Pentru înregistrare, da, aceasta este o susţinere pentru Trump. Bucuraţi-vă de podcast”, a scris el.

Tocmai am aflat că Joe Rogan mi-a acordat sprijinul său”, a spus ulterior candidatul republican la un miting în Pittsburgh, Pennsylvania. „El nu este genul de persoană care să susţină (un candidat)”, a adăugat fostul şef de stat. „Vreau doar să îi mulţumesc lui Joe Rogan, este fantastic”.

20 de state votează

ACTUALIZARE 14.00 S-au deschis noi secții de votare. În acest moment se votează în 20 de state.

ACTUALIZARE 13.30 S-au deschis secțiile de votare din Opt state de pe Coasta de Est – Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire, Virginia, Indiana, Kentucky și Maine.

Oficialii americani au făcut un nou apel la alegători să nu se lase induși în eroare de teoriile conspirației.

„Aici, în Georgia, este ușor să votezi și greu de fraudat”, a declarat luni secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger. „Sistemele noastre sunt sigure și oamenii noștri sunt pregătiți.”

Aceasta, în condițiile în care au existat deja acuzații din partea lui Trump și a altor republicani că votul este „fraudat”. Trump a făcut afirmații false repetate că democrații „fură” în alegeri și s-a folosit de unele probleme izolate, în încercarea de a-și convinge susținătorii că alegerile nu sunt legitime, în cazul în care pierde.

12. 17 Secțiile de votare din SUA încep să se deschidă, începând cu cele de pe Coasta de Est. 80 de milioane de alegători vin la urne pentru a-l vota pe viitorul președinte. Alți peste 80 de milioane au votat anticipat sau prin corespondență.

Primul stat în care s-au deschis secțiile este Vermont, la ora locală 05.00.

Urmează, la ora locală 06.00, Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York și Virginia. Ultimele secții se deschid pe Coasta de Vest, în statele Arizona, Iowa, Louisiana, Minnesota, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Oklahoma, Texas și Wisconsin.

ACTUALIZARE 10.21 Centrul de numărare a voturilor din comitatul Maricopa arată ca un de front de luptă, scrie BBC. Drone și lunetiști în stand-by, sârmă ghimpată, garduri de fier și detectoare de metale protejează locul unde se numără buletinele de vot. Departamentul șerifului se ocupă de securitate la secțiile de votare și acest centru, în al patrulea comitat ca populație din SUA ce găzduiește aproximativ 60% dintre alegătorii din Arizona.

Securitatea din acest centru în care lucrătorii numără buletinele de vot reflectă ceea ce se poate vedea într-un aeroport sau chiar într-o închisoare, notează BBC. Și sunt planuri pentru a consolida și mai mult securitatea, cu drone, ofițeri călare și lunetiști pe acoperișuri, la nevoie.

07.42 Avem deja și primul rezultat iar acesta arată cât de strânse sunt aceste alegeri.

Sătucul Dixville Notch din statul New Hampshire, care are doar șase locuitori, a votat imediat după miezul nopții. Este o tradiție veche de câteva decenii ca votul aici să aibă loc la miezul nopții.

Rezultatul este deja cunoscut și nu era așteptat de cineva. Cele șase voturi s-au împărțit în trei pentru Donald Trump și trei pentru Kamala Harris. În 2020, Joe Biden a obținut toate cele cinci voturi care au fost exprimate atunci.

Cele mai recente sondaje arată că, la nivel național, situația este ca în Dixvill Notch, adică egalitate între cei doi candidați.

Celelalte scrutine organizate în SUA în paralel cu alegerile prezidențiale

Alegătorii americani decid marţi, 5 noiembrie, cine va prelua controlul asupra Casei Albe, dar sunt în joc şi un nou Congres şi soarta a zeci de mii de aleşi, în timp ce problema avortului face obiectul mai multor referendumuri locale, informează news.ro.

Pe lângă alegerea celui de-al 47-lea președinte, milioane de alegători americani vor decide soarta membrilor aleşi ai Congresului, format din două camere legislative la fel de puternice: Camera Reprezentanţilor şi Senatul.

Unsprezece din cele 50 de state americane vor alege noi guvernatori. Cea mai puternică personalitate politică dintr-un stat, guvernatorul deţine puterea executivă asupra foarte multor competenţe care nu intră în atribuţiile guvernului federal.

Robert F. Kennedy îi îndeamnă pe simpatizanții săi să nu voteze pentru el, ci pentru Donald Trump

Robert F. Kennedy Jr., candidat retras din cursa pentru alegerile prezidenţiale din SUA, dar al cărui nume a rămas pe buletine de vot, le-a cerut susţinătorilor săi luni să nu voteze pentru el, ci pentru Donald Trump, transmite agenția de presă DPA, preluată de Agerpres .

Kennedy, care acum îl susţine pe republicanul Donald Trump împotriva democratei Kamala Harris, nu a reuşit să obţină eliminarea numelui său de pe buletinele de vot în câteva state disputate, după ce s-a retras din cursă.

„Indiferent în ce stat trăiţi, NU votaţi pentru mine. Să-l aducem pe Preşedintele Trump înapoi la Casa Albă şi pe mine la Washington ca să putem Face America Sănătoasă Din Nou, să punem capăt războaielor nesfârşite şi să ne apărăm libertăţile civile”, a scris el pe rețeaua socială X.

Donald Trump a evocat perspectiva de a-l numi pe Robert F. Kennedy Jr., cunoscut ca un activist anti-vaccinare, într-un rol în echipa sa de politici de sănătate dacă va câştiga alegerile.

La sfârşitul lunii octombrie, Curtea Supremă a SUA a respins cererea lui Kennedy de a i se elimina numele de pe buletinele de vot în statele potenţial decisive Wisconsin şi Michigan. Kennedy este îngrijorat acum că ar putea deturna voturi de la Trump.

Robert F. Kennedy, în vârstă de 70 de ani, provine din dinastia Kennedy, tradiţional democrată, dar şi-a anunţat susţinerea pentru Donald Trump în urmă cu câteva săptămâni, notează DPA.

04 nov. – Acum 7 ore

Cine este Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă

Donald Trump a fost unul dintre personalitațile dominante din politica americană a ultimului deceniu, iar acum se află pentru a treia oară consecutiv în cursa pentru Casa Albă. Trump, în vârstă de 78 de ani, se bucură de publicitate și ridiculizare în egală măsură pentru remarcile sale uneori prostești și alteori extravagante.

Candidatul republican, care recent a țintit-o pe rivala sa politică Kamala Harris lucrând la McDonalds și conducând un camion de gunoi, a fost în numeroase ocazii subiectul unor glume sau al unor gafe jenante.

Atât fanii, cât și criticii l-au ironizat pe fostul președinte transformând unele dintre cele mai memorabile momente ale sale în meme-uri. De la așezarea mâinilor pe un glob luminos ca un personaj din „Stăpânul Inelelor”, până la strigătul către un băiat care tundea peluza Casei Albe sau că s-a împins pentru a apărea în centrul unei fotografii de grup NATO, Daily Mail prezintă unele dintre momentele Trump preferate de internet.

Trump și Harris, viziuni total diferite asupra politicii externe

Vicepreşedinta SUA Kamala Harris, o democrată, îl înfruntă pe fostul preşedinte Donald Trump, un republican, în cursa pentru alegerile prezidenţiale din SUA, care ar putea fi decisă, marţi, de o diferenţă foarte mică de voturi în şapte state-cheie. Cei doi sunt puternic divizaţi în ceea ce priveşte rolul pe care SUA ar trebui să îl joace în viaţa americanilor şi a lumii în general, comentează France24, potrivit news.ro.

Republicanul Donald Trump şi democrata Kamala Harris oferă alegătorilor americani un viitor extrem de diferit pentru următorii patru ani. În timp ce Trump propune izolaţionismul şi cedarea rolului SUA în conducerea internaţională, Harris vede stabilitatea într-o ordine globală bazată pe parteneriate şi diplomaţie cu America la cârmă, ca întotdeauna.

Cele cinci probleme-cheie ale campaniei

Totul, de la economie la politică externă, pare să îi opună pe cei doi candidaţi la alegerile prezidențiale din SUA: democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump, comentează AFP, potrivi news.ro, care prezintă marile teme politice ale acestei campanii calificate drept istorică.

Pentru Donald Trump, problema frontierelor este „subiectul numărul unu”. Este, de asemenea, cel mai sensibil subiect al campaniei: în timpul preşedintelui Biden, ţara a cunoscut un vârf al intrărilor ilegale.

De asemenea, după trei ani de inflaţie ridicată, puterea de cumpărare este o preocupare majoră pentru mulţi americani.

democrata Kamala Harris se prezintă drept candidata clasei de mijloc şi doreşte să creeze o „economie a posibilităţilor”. Deşi a preluat unele dintre angajamentele lui Joe Biden privind impozitarea celor bogaţi, ea le-a temperat.

În ceea ce privește avortul, problema ar putea încuraja cetăţenii tradiţional mai puţin politizaţi să meargă la urne, în special femeile, ceea ce ar putea fi în beneficiul democraţilor. În paralel cu alegerile prezidenţiale, au loc referendumuri pe această temă în zece state.

Vedetele care îi susțin pe Donald Trump și pe Kamala Harris

În încercarea de a-i face pe americani să voteze pentru unul dintre cei doi candidați pentru alegerile prezidențiale din SUA 2024, celebritățile americane s-au împărțit în două tabere, susținătorii lui Donald Trump și cei ai Kamalei Harris, relatează Sky News.

Donald Trump beneficiază de susținerea unor figuri celebre din diverse domenii, inclusiv de la Elon Musk, fondatorul companiilor X (fostul Twitter) și Tesla, care a fost vocal în susținerea unor politici de dreapta. Elon Musk a donat 75 de milioane de dolari unui grup de campanie pentru Trump și l-a susținut în discursuri la mitinguri publice.

Alături de el, fostul wrestler Hulk Hogan, astronautul Buzz Aldrin, Mel Gibson, Dennis Quaid, Jon Voight, Jake Paul și alții îl susțin pe Donald Trump.

Kamala Harris beneficiază de sprijinul unor personalități de top din diverse domenii, printre care Madonna, fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg și starul NBA LeBron James.

Alături de aceștia, regizorul J.J. Abrams, actrița Kerry Washington și cântăreața Taylor Swift și-au exprimat susținerea pentru Harris, contribuind la campania sa cu mesaje publice și fiind prezenți la evenimentele din campanie.

Ce sunt „swing states” și de ce sunt considerate puncte-cheie în alegerile prezidențiale din SUA

Un „swing state” sau „purple state” este statul care poate fi câștigat atât de candidatul democrat, cât și de cel republican. De obicei, în statele în care locuitorii sunt nedeciși, candidatul care câștigă o face la o diferență mică de voturi.

Potrivit sistemului electoral american, care este total diferit față de celelalte din lume, un candidat trebuie să obțină cel puțin 270 din cele 538 de voturi din Colegiul Electoral pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Fiecare stat oferă un anumit număr de electori, în funcție de mărimea lui.

Candidații intră în cursa pentru Casa Albă având deja în spate sprijinul unor state, însă nu pot câștiga alegerile doar cu sprijinul acestor state. De aceea este capital rolul jucat de aceste „swing states”. Ele înclină balanța, de cele mai multe ori, decisiv.

Cine este Kamala Harris, candidata democrată pentru Casa Albă și prima vicepreședintă din istoria SUA

În vârstă de 60 de ani, Kamala Harris s-a născut în Oakland, California, unul dintre cele mai progresiste state americane.

Senatoare de California, Kamala Harris a fost prima femeie de culoare și de origine asiatică nominalizată pentru funcția de vicepreședinte al SUA de către unul dintre cele două partide majore ale țării.

În 2021, Kamala Harris a intrat în istorie, devenind prima femeie şi primul american de culoare care ocupă funcţia de vicepreşedinte al SUA. O politiciană moderată, pragmatică și una dintre fostele rivale ale lui Biden în alegerile primare democrate, Harris a avut o carieră în procuratură, înainte de a fi aleasă în Senatul SUA în 2016.

Cursă extrem de strânsă la alegerile SUA 2024

Kamala Harris, candidată la alegerile prezidențiale din Statele Unite din partea Partidului Democrat, a votat deja luni, 4 noiembrie, prin corespondență, relatează varianta online a postului de televiziune FOX16.

Potrivit Kamalei Harris, viitoarea cursă prezidențială va fi tensionată. Vicepreședintele SUA a cerut americanilor să-și exprime opiniile în alegeri, subliniind că voturile lor sunt critice.

Cel mai recent sondaj publicat luni, cu mai puțin de 48 de ore înaintea alegerilor, arăta că Harris înregistrează un avans față de Donald Trump în statele indecise.

Peste 240 de milioane de americani votează la alegerile SUA din 2024

Peste 240 de milioane de americani sunt chemaţi să îşi aleagă preşedintele. Câteva zeci de milioane – peste 76 de milioane mai exact – au votat deja anticipat până duminică, 3 noiembrie.

La alegerile din SUA se ţine cont de particularităţile şi importanţa statelor în sistemul federal american. Astfel, în Statele Unite, preşedintele este ales prin sufragiu universal indirect, iar alegerea Kamalei Harris sau a lui Donald Trump pentru a-i succeda lui Joe Biden depinde de un colegiu de electori. Marţi, 5 noiembrie, deşi cetăţenii americani merg la urne pentru a vota, nu ei sunt cei care vor face alegerea finală, potrivit News.ro .

Este o bătălie care va decide cine va conduce cea mai bogată şi mai puternică ţară din lume timp de patru ani. Kamala Harris, care ar fi prima femeie preşedinte, sau Donald Trump, care doreşte să revină în funcţie după mandatul 2017-2021.

Ei au păreri diferite în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina şi NATO, tarifele care ar putea declanşa războaie comerciale, dreptul la avort, taxe şi principii democratice de bază.

Alegerile din acest an se anunţă a fi o cursă extrem de strânsă. Conform majorităţii sondajelor, Kamala Harris conduce în intenţiile de vot la nivel naţional, dar marja pe care o are este extrem de mică şi scade pe măsură ce se apropie scrutinul.

Alegeri SUA 2024. Cum funcționează sistemul de vot american și cine sunt ceilalți candidați

Preşedintele Statelor Unite este ales prin sufragiu universal indirect într-un singur tur de scrutin.

Alegătorii marchează pe buletinul de vot sau pe o maşină de vot căsuţa corespunzătoare candidatului la preşedinţie pe care îl aleg (şi vicepreşedintele său).

Ei pot alege între Donald Trump sau Kamala Harris, dar şi alţi candidaţi marginali, precum candidata Partidului Verde, Jill Stein, sau Robert Kennedy Jr, independent care îl susţine pe Donald Trump.

În realitate, însă, americanii nu votează direct pentru aceste nume, ci pentru cei 538 de electori care alcătuiesc ceea ce se numeşte Colegiul Electoral.

Ei sunt cei care vor vota în numele electoratului pentru unul dintre cei doi candidaţi. Pentru a fi ales preşedinte, un candidat trebuie să obţină voturile a cel puţin 270 dintre aceştia.

Cine sunt marii electori la alegerile SUA 2024

Fiecare stat are un număr de electori raportat la numărul de reprezentanţi pe care îi are în Congres: 100 de senatori – doi pentru fiecare stat – şi 435 de reprezentanţi, distribuiţi în funcţie de populaţia statului.

Rezultă astfel un total de 535 de electori, la care se adaugă trei alocaţi Washington D.C., capitala ţării, care nu are niciun reprezentant în Congres.

În acest an, cel mai populat stat, California, are 54 de electori. Cel mai puţin populate state, precum Alaska, Delaware şi Vermont, au fiecare câte trei electori. Aceste cifre se pot modifica în funcţie de recensământ.

Cu alte cuvinte, cu cât un stat este mai populat, cu atât numărul de electori este mai mare. În California, de exemplu, există 54 de electori pentru 39 de milioane de locuitori. În Wyoming, pe de altă parte, există doar 3 electori pentru puţin peste 586.000 de locuitori.

Reprezentanţii alegătorilor în Colegiul Electoral sunt numiţi în mod diferit în fiecare stat. Aceştia sunt adesea aleşi locali sau susţinători aleşi de partide.

Desemnarea modului de vot în Colegiul Electoral se bazează pe principiul „câştigătorul ia totul”, adică: acel candidat care obţine majoritatea voturilor într-un anumit stat câştigă toate voturile reprezentative alocate statului respectiv în Colegiul Electoral. Excepţiile sunt Nebraska şi Maine, unde „marii electori” sunt alocaţi pe o bază proporţională.

Ce înseamnă statele-cheie la alegerile SUA din 2024

Acest sistem înseamnă că un candidat poate câştiga cursa pentru Casa Albă fără a avea cel mai mare număr total de voturi la nivel naţional.

S-a întâmplat în 2016, când Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA, deşi contracandidata sa, democrata Hillary Clinton, câştigase votul popular cu o marjă de două procente faţă de el.

Timp de mai multe săptămâni, toate privirile au fost aţintite asupra aşa-numitelor „swing states”, state-cheie, state-pivot sau chiar „purple states”, adică state „violet”, pentru că pot deveni fie roşii, adică pot fi câştigate de republicani, fie albastre, culoarea democraţilor.

Anul acesta, există şapte „swing states”: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin. Împreună, acestea reprezintă 93 de voturi reprezentative valoroase.

Cum este certificat votul la alegerile SUA 2024

Odată ce rezultatele finale au fost comunicate presei, mai sunt de parcurs o serie de etape. Cele 3.000 de comitate ale ţării (unităţi administrativ-teritoriale) au termen până la 11 decembrie pentru ca rezultatele să fie certificate oficial de statul lor. Aceste perioade permit soluţionarea eventualelor contestaţii sau depunerea de apeluri.

Apoi, la 17 decembrie, „marii electori” se reunesc oficial în capitalele statelor lor respective pentru a-şi exprima votul solemn pentru preşedinte şi vicepreşedinte. Voturile trebuie să fie primite de Washington înainte de ziua de Crăciun.

La 6 ianuarie, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, voturile vor fi numărate oficial, iar preşedintele Senatului va putea anunţa rezultatul alegerilor.

Statele Unite nu vor avea un nou preşedinte până la 20 ianuarie 2025. În această zi, Ziua Învestirii, el va depune jurământul şi va intra în Casa Albă începându-şi oficial mandatul.

Citeşte şi

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2024 STIRI DE DODROGEA – Ziar Independent || E-mail: [email protected][email protected]

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. ACCEPT TOATE VEZI SETARILE INDIVIDUALE

Politica de confidențialitate și cookie-uri
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00