Un alt inculpat decapat de DNA a încetat din viața înainte sa afle verdictul final de achitare. Ba chiar înainte sa primeasca sentința de achitare de la fond. Este vorba despre reprezentată unei societăți comerciale, pe numele ei Elena Tambozi, trimisă în judecată pentru complicitate la o pretinsă fraudă cu fonduri europene.
Curtea de Apel Constanta a menținut zilele trecute sentința nr. 20 din 31 ianuarie 2023 a Tribunalului Constanța, pronunțarea în dosarul 6089/118/2015*, prin care s-a dispus încetarea procesului penal față de Elena Tambozi, soluție dispusă în temeiul art. 16 alin. 1 lit. f) din Codul de procedură penală – “a intervenit decesul inculpatului”.
Practic, Elena Tambozi (acuzată de complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor) a murit înainte să afle sentința de la fond și decizia definitivă de achitare. Iar verdictul în cazul Elenei Tambozi nu putea fi decât de achitare, în condițiile în care toți ceilalți inculpați din dosar au primit achitare.
O altă veste din justiția de la malul mării.
Încă un primar decapat pentru fapte inexistente. Astfel, prin decizia nr. 241 din 15 martie 2024, pronunțată în dosarul 6089/118/2015*, Curtea de Apel Constanța a păstrat și soluțiile din sentința Tribunalului Constanța prin care primarul comunei Limanu, Nicolae Iustin Urdea, a fost anchetat pentru fraudă la fonduri UE și abuz în serviciu, soluții pronunțate în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedură penală – “fapta nu există” și în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedură penală – “fapta nu este prevazută de legea penală”. Achitări definitive au primit și ceilalți trei inculpați din dosar (în afara Elenei Tambozi), inclusiv pe motiv că “fapta nu exista”.
Trebuie precizat ca dosarul a fost soluționat de DNA în anul 2015, deci în timpul mandatului Laurei Kovesi la conducerea parchetului anticorupție, o perioadă de abuzuri în serie comise de DNA.