Dr. Nelu Tătaru, fost ministru al sănătății și actual deputat din partea PNL, se află în centrul unui scandal de corupție după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat că au descoperit dovezi video în cabinetul său medical, în care apar sume de bani pe biroul fostului demnitar. Informațiile au fost prezentate de Digi24, care a publicat și imagini din cadrul percheziției efectuate.
Acuzațiile formulate de DNA Iași îl vizează pe Tătaru pentru luare de mită în formă continuă de la pacienți, pentru a-și îndeplini atribuțiile de medic specialist. Potrivit anchetatorilor, între 3 aprilie și 12 iulie 2024, Tătaru ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 și 500 de lei, dar și bunuri alimentare, cum ar fi ouă și găini, de la 45 de persoane, în legătură cu diverse servicii medicale, cum ar fi intervenții chirurgicale și consulturi.
Detalii despre anchetă și implicarea altor suspecți
În cadrul aceleași anchete, se efectuează urmărirea penală și față de alte 27 de persoane care sunt suspectate de dare de mită. Aceste acuzații subliniază o problemă mai largă în sistemul de sănătate din România, unde astfel de comportamente pot eroda încrederea publicului în instituțiile medicale.
Apărarea lui Nelu Tătaru
Dr. Tătaru a negat vehement acuzațiile, afirmând că nu a solicitat și nu a acceptat mită de la pacienți. „Mi-am continuat activitatea medicală chiar și în Parlament. Nu știu de unde au pornit aceste acuzații. Sunt nevinovat, mi-am făcut doar meseria de medic”, a declarat acesta jurnaliștilor.
Implicații politice și viitorul lui Tătaru
Președintele PNL Vaslui, Nelu Tătaru, este candidatul principal al partidului pentru Camera Deputaților la alegerile din luna decembrie. De asemenea, în urma acuzațiilor, se cere ridicarea imunității sale parlamentare pentru a permite anchetarea completă a cazului.
Context electoral
La alegerile locale din luna iunie, PNL Vaslui a obținut 23,03% din voturi, iar Tătaru s-a clasat pe locul al doilea în cursa pentru președinția Consiliului Județean Vaslui, cu un rezultat de 25,26%, fiind depășit de social-democratul Ciprian Trifan. În anul 2020, Tătaru a obținut un mandat plin la Camera Deputaților și un mandat de senator.
Situația actuală ridică întrebări serioase asupra integrității funcționarilor publici și a sistemului de sănătate din România, iar evoluțiile acestui caz vor fi urmărite cu interes de opinia publică și de mass-media.