Peste un sfert dintre directorii de şcoli şi licee şi peste o treime dintre directorii adjuncţi din învăţământul preuniversitar din ţara noastră sunt numiţi politic, prin detaşare în interesul învăţământului, iar din numărul total de 6.324 de posturi de director al unei unităţi de învăţământ preşcolar ocupate, 4.601 posturi au fost ocupate prin concurs, în timp ce 1.723 de posturi de director au fost ocupate prin detaşare, conform statisticii Ministerului Educaţiei. Prin urmare, peste 27% din numărul total al posturilor de director de şcoli şi licee din România au fost ocupate prin detaşare, nu prin concurs. În acest context, deputatul constănțean Dumitru Viorel Focșa insistă la ministrul Educației, Ligia Deca, pentru o situație clară: numărul exact de directori de școli numiți politic:
„Doamnă ministru, Inspectoratele școlare județene au devenit, de multă vreme, niște instituții de tip dinozaur, de cele mai multe ori populate de factori de decizie numiți politic, iar restul funcțiilor fiind ocupate de tot felul de sinecuri, ceea ce, cu siguranță, nu numai că a instituționalizat incompetența, îndepărtând și puținele cadre didactice dedicate vocației, dar a și contribuit la distrugerea sistemului educațional românesc prin ridicarea birocrației și al corupției la un nivel nemaiîntâlnit! Prin urmare, doamnă ministru, vă rog să îmi răspundeți punctual următoarelor întrebări: Câte funcții de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare? Doresc să îmi trimiteți răspunsul defalcat, pentru fiecare județ în parte Care este numărul total de directori de școli puși pe criterii politice, ci nu prin organizarea de concurs? De asemenea, doresc să îmi trimiteți răspunsul defalcat, pentru fiecare județ în parte Câți inspectori generali există în România și care este afilierea politică a acestora? Solicit răspuns în scris.
Cu mulțumiri,
Dumitru-Viorel FOCŞA”.
În privința județului Constanța, există 110 directori care și-au obținut posturile prin concurs; 77 prin detașare în interesul învățământului; 35 de directori adjuncți care și-au obținut posturile prin concurs și 40 de directori adjuncți care și-au obținut posturile prin concurs; 77 prin detașare în interesul învățământului. Potrivit unei analize a economica.net, 2.544 de directori şi directori adjuncţi de şcoli şi licee din România au fost numiţi politic în funcţii, prin detaşare. Aceasta înseamnă că 29% din numărul total al acestor posturi au fost ocupate prin numire politică şi nu prin concurs, reiese din analiza Economica.net pe baza datelor Ministerului Educaţiei.