INFORMAȚIA ZILEI – 12 iunie 2024

ȘTIRI ROMÂNIA
Cine sunt cei 33 de europarlamentari români care merg la Bruxelles. Printre ei, Șoșoacă, independentul Nicu Ștefănuță, dar și grei ai PSD și PNL

Clotilde Armand reclamă că au mai dispărut 1.000 voturi „din pixul PNL-PSD”: „Marcele, ți-am zis că nu te pricepi la matematică”

Tânăr din anturajul lui Vlad Pascu, despre o petrecere la care toată lumea s-a drogat: „Mi-a spus că s-au plimbat cu o mașină prin București”

Liberalul care susținea amnistia pe vremea PSD, la un pas de prescripție. Marin Anton a scăpat de o condamnare de 5 ani de pușcărie pentru o șpagă de 5,3 milioane de euro

POLITICĂ Elena Lasconi, noi acuzații: „Alianța Dreapta Unită a fost făcută pe genunchi”. Politicienii pe care îi vrea plecați de la conducerea USR

Alegeri locale și europarlamentare | Rezultate parțiale: Alianţa PSD-PNL, pe primul loc, urmată de AUR și ADU la PE. PSD are cel mai ridicat scor la consilii locale

FOTBAL: EURO 2024 înseamnă finalul unei povești fabuloase pentru patru jucători uriași ai fotbalului mondial

ȘTIRI EXTERNE
LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 840. Rusia a atacat din nou Kievul cu rachete și drone. „Țintele aeriene au fost doborâte”, susțin ucrainenii

În timp ce un plan de armistițiu pentru Gaza atârnă în balanță, ONU spune că atât Israelul, cât și Hamas au comis crime de război . În altă parte, ne uităm la modul în care atacurile rusești i-au lăsat pe mulți locuitori din Kiev fără energie și apă , și cele mai recente de la alegerile anticipate din Franța .

Intrigi la Bruxelles. Charles Michel, acuzat că vrea să o excludă pe Ursula von der Leyen din discuția despre funcțiile de top ale UE

În plus, o stire de ultimă oră: UE stabilește taxe pentru vehiculele electrice din China de până la 38% .


Protest în fața unei întâlniri la care a participat secretarul de stat american Antony Blinken la Tel Aviv. 11 iunie 2024. REUTERS/Marko Djurica

Război în Gaza
O anchetă a ONU a constatat că atât Israelul, cât și Hamas au comis crime de război în primele etape ale războiului din Gaza și că acțiunile Israelului au constituit, de asemenea, crime împotriva umanității din cauza pierderilor imense de civili.
Un plan de încetare a focului al SUA pentru Gaza atârnă în balanță, deoarece nici Israelul, nici Hamas nu s-au angajat public la un acord. Șeful Biroului, James Mackenzie, se alătură podcastului de astăzi Reuters World News cu cele mai recente evoluții.
Război în Ucraina
Rusia a lansat astăzi devreme atacuri cu rachete și drone asupra Ucrainei, provocând un incendiu la o instalație industrială, distrugând reședințe și rănind mai multe persoane din șase regiuni, au declarat autoritățile locale.
Întreruperile de energie electrică devin din ce în ce mai frecvente în Kiev, după ce Rusia a început să lovească sistemul energetic al țării la sfârșitul lunii martie. În scenele care amintesc de iarna lui 2023, străzile sunt frecvent cufundate în întuneric .
Alte știri

O nouă condamnare istorică în SUA: Hunter Biden, fiul președintelui democrat, găsit vinovat pentru posesie ilegală de armă. Ce pedeapsă riscă
Președintele american Joe Biden zboară în Italia pentru un summit G7 la care liderii mondiali sunt așteptați să sosească într-o dispoziție defavorabilă , confruntându-se cu nenumărate necazuri acasă. Marți, fiul lui Biden, Hunter Biden, a fost condamnat de un juriu pentru că a mințit cu privire la consumul ilegal de droguri pentru a cumpăra o armă.
Decizia președintelui francez Emmanuel Macron de a paria casa pe alegeri anticipate nu a fost universal aplaudată de tabăra sa. Între timp, partidul conservator al Republicanilor se destramă după ce liderul său a cerut o alianță cu Raliul Național de extremă dreapta .
Temperaturile ating maxime record în unele părți din nordul și centrul Chinei în această săptămână, în timp ce o secetă severă în est amenință și recoltele, în timp ce țările din Asia se pregătesc pentru o altă vară cu vreme extremă .


Afaceri și piețe
 Datele privind inflația din SUA urmează să fie publicate în această dimineață înainte ca Rezerva Federală să se întrunească pentru a stabili ratele și a-și publica proiecțiile economice. Pieţele se aşteaptă ca Fed să lase ratele dobânzilor în aşteptare şi astfel accentul se va pune pe proiecţiile economice .
Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a UE, a anunțat că va impune taxe provizorii la importurile de vehicule electrice chinezești de până la 38,1%, o mișcare care ar putea atrage cuvinte aspre și posibile represalii din partea Chinei.
Guvernul SUA intenționează să anunțe sancțiuni mai largi pentru vânzarea de cipuri semiconductoare și alte bunuri către Rusia, cu scopul de a viza vânzătorii terți din China, potrivit surselor familiare cu planurile.
În mai multe știri legate de China, inflația de consum a țării s-a menținut constant în mai, în timp ce scăderile prețurilor de producție s-au atenuat, dar tendința de bază sugerează că Beijingul ar trebui să facă mai mult pentru a susține cererea internă slabă și o redresare economică inegală.
Apple a devenit primul brand care a depășit valoarea mărcii de 1 trilion de dolari , o creștere de 15% față de anul trecut, a arătat un clasament global al BrandZ de la Kantar. La începutul acestei săptămâni, Apple a dezvăluit noi funcții AI .
Antreprenorul miliardar Elon Musk a decis să respingă procesul său, acuzând OpenAI și CEO-ul său, Sam Altman, că au abandonat misiunea inițială a startup-ului de a dezvolta inteligență artificială în beneficiul umanității și nu pentru profit.


Parada mândriei în Bangkok, Thailanda. REUTERS/Chalinee Thirasupa

De la New York la Sao Paulo la Viena, oamenii sărbătoresc drepturile LGBTQ+ în întreaga lume luna aceasta.

Și, în sfârșit…


Membrul BTS Jin plănuiește să-și sărbătorească eliberarea din armată printr-un eveniment la Seul. Probabil prin REUTERS

Jin, cel mai în vârstă membru al fenomenului K-pop BTS, a fost eliberat din armata Coreei de Sud după 18 luni de serviciu. El este primul membru al grupului care a încheiat serviciul național obligatoriu care le-a pus cariera muzicală în așteptare. „Am plâns în timpul ceremoniei”, a spus el.

Articole asemănatoare

INFORMAȚIA ZILEI – 29 iunie 2024

INFORMAȚIA ZILEI – 24 IUNIE 2024

INFORMAȚIA ZILEI – 23 iunie 2024

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE