INFORMAȚIA ZILEI – 25 iunie 2024

ȘTIRI ROMÂNIA

EXCLUSIV | Protocolul dintre Ministerul Sănătății și Patriarhie încalcă legea salarizării bugetarilor. Arhiepiscopia Bucureștilor insistă că are dreptul să numească preoții în spitale: „Ne angajăm personalul după susținerea unui concurs specific!”

Evaluarea Națională 2024 la Română. A început examenul, elevii au două ore la dispoziție pentru completarea subiectelor

Ucraina și Republica Moldova încep negocierile de aderare la Uniunea Europeană în mod oficial marți, 25 iunie, la Luxemburg, în cadrul unei conferinţe interguvernamentale (CIG), Începerea discuțiilor are loc în urma unui acord obținut cu greu de țările membre pe fondul opoziției Ungariei, care a fost convinsă în cele din urmă să nu blocheze procesul.

Sat turistic ridicat în Apuseni după accidentul de avion în care a murit Adrian Iovan, în 2014. A apărut inclusiv un parc tematic cu statui nud

Julian Assange este de acord să pledeze vinovat la o acuzație de încălcare a legislației americane privind spionajul, punând astfel capăt unei saga juridică de 14 ani. În altă ordine de idei, Donald Trump primește un plan de oprire a ajutorului militar american acordat Kievului, dacă acesta nu poartă negocieri de pace cu Moscova, iar un tribunal din Israel pune capăt scutirilor de la recrutare pentru evreii ultraortodocși.


Cele mai importante știri de astăzi

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, se urcă la bordul unui avion într-o locație indicată ca fiind Londra, Marea Britanie, în această imagine fixă dintr-un videoclip publicat pe 25 iunie 2024.


Assange urcă la bordul unui avion într-o locație dată ca fiind Londra, în această imagine statică din videoclipul lansat pe 25 iunie 2024. @wikileaks via X/Handout via REUTERS

Julian Assange
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să pledeze vinovat pentru încălcarea legislației americane privind spionajul, în cadrul unui acord care îl va elibera după o odisee juridică de 14 ani și îi va permite să se întoarcă acasă, în Australia. Avem o explicație cu privire la motivul pentru care WikiLeaks l-a băgat în atâtea probleme.
Organizațiile de apărare a libertății de exprimare au salutat vestea, dar au declarat că acest caz a creat totuși un precedent negativ prin pedepsirea lui Assange atât de mult timp. Soția acestuia, Stella, a declarat că este “exaltată” și că este “incredibil” că soțul ei va fi eliberat.
Război în Ucraina
Doi consilieri cheie ai lui Donald Trump i-au prezentat acestuia un plan pentru a pune capăt războiului din Ucraina în cazul în care va câștiga alegerile – care presupune să spună Ucrainei că va primi arme americane doar dacă va intra în negocieri de pace. Gram Slattery discută despre acest plan în cadrul podcastului Reuters World News.
Livrările occidentale de proiectile de artilerie, încetinite de luni de zile de dispute politice la Washington, au început să ajungă la unitățile ucrainene, ușurând presiunea asupra forțelor depășite numeric de ruși. Între timp, UE este pregătită să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina.
Orientul Mijlociu
Curtea Supremă a Israelului a decis că statul trebuie să înceapă recrutarea în armată a elevilor de seminar evrei ultra-ortodocși. Forțele israeliene au ucis cel puțin 24 de palestinieni în trei atacuri aeriene separate asupra orașului Gaza la începutul zilei. Urmăriți ultimele știri.
Iranienii își aleg vineri un președinte în cadrul unor alegeri strict controlate în urma decesului lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, rezultatul urmând să influențeze succesiunea ayatollahului Ali Khamenei, cel mai important factor de decizie din Iran. Faceți cunoștință cu candidații.


Afaceri și piețe


Graficul arată că Nvidia a alunecat de la un nivel record, dar rămâne în creștere cu 140% în acest an.
Oferta de dimineață: Nvidia a scăzut cu aproape 20% de la maximul record de joia trecută – reducând astfel valoarea sa de piață cu peste 430 de miliarde de dolari. Campionul inteligenței artificiale, gigantul cipurilor, rămâne în creștere cu aproape 140% de la începutul anului până în prezent.
Novo Nordisk a declarat că popularul său medicament pentru scăderea în greutate Wegovy a fost aprobat în China, deschizând calea pentru vânzări în a doua cea mai mare economie a lumii. Compania a declarat în martie că va viza inițial pacienții chinezi dispuși să plătească din buzunar pentru medicament.
Premierul chinez Li Qiang s-a folosit de discursul său la o reuniune a Forumului Economic Mondial de la Dalian pentru a răspunde acuzațiilor din partea SUA și UE potrivit cărora firmele chineze beneficiază de subvenții neloiale și sunt pregătite să inunde piețele lor cu tehnologii ecologice ieftine.
Autoritățile de reglementare antitrust ale UE au acuzat Microsoft că a asociat în mod ilegal aplicația sa de chat și video Teams cu produsul său Office și au afirmat că recentele măsuri luate de gigantul tehnologic american pentru a dezagrega pachetul au fost insuficiente și că trebuie făcute mai multe.
FTX va solicita unui judecător să permită clienților bursei de criptografie falimentare să voteze asupra unui plan de lichidare care le-ar rambursa banii în numerar, în ciuda obiecțiilor unor clienți care au solicitat rambursări mai mari.
Banca Japoniei lansează semnale că planul său de înăsprire cantitativă din iulie ar putea fi mai mare decât cred piețele și ar putea fi însoțit chiar de o creștere a ratei dobânzii, pe măsură ce își intensifică retragerea constantă din stimulentul monetar încă uriaș.

Un raport special

Aspiranți la un loc de muncă vorbesc cu un agent de recrutare în fața fabricii Foxconn iPhone din Sriperumbudur, în statul Tamil Nadu, în aprilie.


Candidații la un loc de muncă vorbesc cu un agent de recrutare în fața fabricii Foxconn iPhone din Sriperumbudur, în statul Tamil Nadu, în aprilie. REUTERS/Palani Kumar

Foxconn, unul dintre principalii producători de dispozitive Apple, a exclus candidatele de la posturile de asamblare din cadrul fabricii sale emblematice de smartphone-uri din India pentru că sunt căsătorite. Codurile de conduită ale ambelor companii prevăd că lucrătorii nu ar trebui să fie discriminați pe baza stării civile.

Și în sfârșit…


Lupii cenușii mexicani, o specie indigenă pe cale de dispariție, se odihnesc în incinta lor de la Museo del Desierto din Saltillo, Mexic.
Lumea se grăbește să atingă un obiectiv de protejare a vieții sălbatice. REUTERS/Daniel Becerril

Conform unui studiu, rezervarea a încă 1,2% din terenurile planetei ca rezervații naturale ar preveni majoritatea extincțiilor de plante și animale. Acesta a urmărit să identifice zonele cu cea mai mare valoare în speranța că acestea vor fi incluse în planuri de protecție.

Articole asemănatoare

INFORMAȚIA ZILEI – 28 iunie 2024

Dobrogea necunoscută: Leprozeria TICHILESTI

Știri pe țeavă: un memorandum care practic pune botniţă presei şi cetăţenilor

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE