Ne aflăm în perioada Postului Paștelui, care a început la ortodocși luni, 18 martie și se încheie sâmbătă, 4 mai. În ultimul timp, a apărut o controversă legată de fructele de mare, în ceea ce privește permisiunea consumului lor în perioada postului. Multe persoane sunt de părere că scoicile, creveții, calamarii, langustele, caracatițele, sepiile și alte nevertebrate marine fără sânge ar putea fi consumate deoarece nu se încadrează în categoria vietăților cu sânge cald.
Totuși, călugării de pe Muntele Athos, de unde a pornit această variantă, sunt o categorie aparte. A existat o perioadă în care aceștia nu aveau ce mânca în post și, astfel, au fost nevoiți să recurgă la soluția de avarie a consumului de fructe de mare.
„Este foarte limpede că fructele de mare nu sunt de post. Sunt ființe. E un fel de șmecherie, un fel de a boteza aceste „fructe” dintr-o lăcomie”, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.