În ultimii 25 de ani, fabricile din România au pierdut aproape 500.000 de angajați, arată calculele Ziarului Financiar, pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică.
În prezent, în industria prelucrătoare lucrează 1,09 milioane de oameni, pe când în anul 2000 numărul lor era de 1,56 milioane. Conform sursei citate, mai mulți factori influențează stabilitatea industriei prelucrătoare. În primul rând, întreruperile lanțului de aprovizionare, care au atins apogeul în timpul pandemiei, încă afectează industria. Astfel, când producătorii nu pot asigura materiile prime de care au nevoie, se poate ajunge la reducerea orelor de lucru ale angajaților.
De asemenea, salariile plătite de companiile din industrie au crescut în ultimii ani, dar sunt încă sub media pe economie. Salariul mediu net din industria prelucrătoare a ajuns la 4.325 de lei în februarie 2024, în creștere cu 11% față de aceeași lună a anului trecut. Spre comparație, salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 4.900 de lei în a doua lună din acest an. Lipsa de muncitori calificați în industria prelucrătoare este o problemă cu care angajatorii de pe piața locală se confruntă de mulți ani. “Industria prelucrătoare are nevoie de personal calificat în anumite meserii, care să poată opera utilajele şi să se adapteze mediului de lucru.
Din nefericire, lipsa unui cadru educațional în care tinerii să învețe o meserie şi să aibă o calificare în acest sens reprezintă un motiv în plus pentru care industria prelucrătoare are cele mai multe locuri de muncă vacante”, potrivit reprezentantului unei companii de recrutare.