Miliardarul Warren Buffett a atras atenția asupra unui aspect alarmant legat de inteligența artificială, avertizând că aceasta va genera o explozie de fraude pe internet. El a subliniat că fenomenul se va accentua în viitor și că escrocheriile vor deveni mai convingătoare ca niciodată.
„Escrocheria a făcut întotdeauna parte din scena americană”, a declarat Buffett sâmbătă, în cadrul adunării anuale a acționarilor companiei sale, Berkshire Hathaway.
Cu toate acestea, Buffett a remarcat că, în ultimul timp, imaginile și videoclipurile create cu ajutorul inteligenței artificiale au devenit atât de convingătoare încât este aproape imposibil să diferențiezi între realitate și fals. El avertizează că frauda pe internet va deveni un fenomen din ce în ce mai răspândit.
„Când te gândești la potențialul oamenilor de a înșela… va fi industria care se va dezvolta cel mai mult din toate timpurile”, a subliniat Buffett.
Investitorul a amintit că a văzut o înregistrare video “deepfake” cu el însuși, folosită de un escroc pentru a cere bani de la străini. „Practic, mi-aș fi trimis bani mie însumi în vreo țară nebună”, a glumit el.
Buffett a comparat, de asemenea, apariția inteligenței artificiale cu crearea bombei atomice, reluând comentariile făcute la întâlnirea Berkshire de anul trecut.
„Am lăsat duhul să iasă din lampă atunci când am dezvoltat armele nucleare”, a spus el. „Acel duh a făcut niște lucruri teribile în ultima vreme. Puterea duhului mă sperie de moarte”, a mai adăugat miliardarul.
„Inteligența artificială este oarecum similară. S-ar putea să ne dorim să nu fi văzut niciodată acel duh”, a continuat Buffett.
Cu toate că a recunoscut potențialul enorm al inteligenței artificiale înainte de lansarea ChatGPT, Buffett a subliniat că nu este expert în această tehnologie în curs de dezvoltare.
„Nu știu nimic despre AI, dar asta nu înseamnă că îi neg existența sau importanța sau orice altceva de acest gen”, a concluzionat el.
Avertismentele lui Warren Buffett vin într-un moment în care preocupările legate de impactul etic și social al inteligenței artificiale cresc în întreaga lume, iar instituțiile și guvernele caută modalități de a reglementa și controla evoluția acestei tehnologii.