O fetiţă de patru ani şi bunica acesteia, în vârstă de 59 de ani, din localitatea Spanţov, judeţul Călăraşi, au murit, în aceeaşi zi, în spitale diferite. Fetiţei i s-a făcut rău acasă, după ce ar fi mâncat macrou congelat, primele simptome fiind ale unei toxiinfecţii. În scurt timp, ea a intrat în stop cardiac iresuscitabil. Bunica, despre care se ştia că are afecţiuni cardiace, a murit când a primit vestea.
La data de 29 aprilie a.c., în jurul orei 10:20, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au fost sesizaţi cu privire la faptul că o minoră şi bunica sa, de 59 de ani, au fost preluate de la domiciliu cu o ambulanţă şi transportate la două unităţi spitaliceşti diferite, unde, ulterior, au decedat. Având în vedere gravitatea faptelor sesizate, a fost constituită o echipă operativă coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, fiind întocmit un dosar penal, în care sunt efectuate cercetări, cu privire la împrejurările în care a survenit decesul. De asemenea, la cercetarea la faţa locului au participat reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare Călăraşi şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi. În prezent, sunt efectuate cercetări cu privire la stabilirea situaţiei de fapt”, transmit, marţi, oficiali ai Poliţiei judeţene Călăraşi.
„La masă au participat 10 persoane, din care 4 copii și 6 adulți, produsele consumate au fost numeroase (pește, ceafă porc, mici, cârnați porc, coaste porc, gogoși). Grețuri și vărsături au avut doar fețița de 4 ani și bunica acesteia. Tabloul clinic al fetiței poate fi asociat eventual cu o intoxicație alimentară, iar în cazul bunicii (cu afecțiuni preexistente: infarct miocardic, fibrilație atrială), stopul cardio-respirator a survenit în momentul transmiterii veștii că fetița a decedat și nu a putut fi resuscitată. Serviciul de Medicină Legală va efectua necropsia ambelor persoane și vor fi prelevate probe, inclusiv toxicologice, în vederea stabilirii cauzei / cauzelor de deces”
Fetița a fost preluată de la domiciliul familiei, din comuna Spanțov, luni dimineață. Când echipajul medical a ajuns la ea, copila de patru ani se afla în stop cardio-respirator, ea neputând fi resuscitată. A fost dusă la Spitalul Județean din Călărași, unde a fost declarat decesul.
Bunica ei, cunoscută cu afecțiuni cardiace, a fost dusă la Spitalul din Oltenița. Acolo a aflat de moartea nepoatei sale și a făcut, cel mai probabil, infarct. Femeia suferise anterior un infarct, era în tratament pentru fibrilație și avea montat un stent. Medicii nu au mai putut-o salva.
Când a fost cazul anunțat, a fost anunțat ca suspiciune de toxiinfecție alimentară, dar după ce au fost culese informații despre tabloul clinic al fetiței, tabloul clinic al bunicii, informații de la celelalte persoane care au consumat produse împreună cu bunica și fetița, cel mai probabil nu toxiinfecția alimentară a fost cauza decesului celor două persoane. Este greu de spus la fetiță despre ce este vorba, s-ar putea să fie o intoxicație cu o substanță necunoscută, iar în cazul bunicii, cel mai probabil stopul cardio-respirator s-a instalat la aflarea veștii că fetița a decedat, a declarat medicul epidemiolog Camelia Truică, din cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Călărași.
Cele două au mâncat împreună cu alți membri ai familiei, fiind vorba în total despre zece persoane, iar ceilalți nu au acuzat stări de rău.
DSP a prelevat probe de apă, probe biologice, pentru a stabili dacă a existat ceva în mâncare sau apă care să fi provocat starea de rău a copilei.
Ancheta va stabili, în cazul fiecăreia dintre cele două, cauzele decesului.
Rudele spun că starea lor de sănătate s-a deteriorat după ce au mâncat pește macrou congelat cumpărat de la magazinul din sat.
DSP face acum o anchetă epidemiologică pentru a afla ce s-a întâmplat. O altă anchetă a fost începută de Direcția Sanitar-Veterinară. De asemenea, Poliția a fost sesizată în acest caz și este așteptat rezultatul necropsiei fetiței.
„Noi am adresat niște avertismente către consumatori în perioada Floriilor, în care se consumă pește, cu privire la calitatea produselor… În acest caz vom face verificări pentru a stabili dacă operatorul economic a desfășurat o activitate autorizată, dacă are condiții de depozitare și comercializare a peștelui în conformitate cu prevederile legale”. spune Sebastian Hotca, șeful ANPC