Prima pagină » Actualitati » Actualitate » Crescătorii de pui din România au solicitat autorităților UE să efectueze verificări în urma scandalului legat de ANPC

Crescătorii de pui din România au solicitat autorităților UE să efectueze verificări în urma scandalului legat de ANPC

0 comentariu

Carnea de pui și ouăle din România sunt considerate sigure pentru consumatori, potrivit rezultatelor analizelor recente efectuate de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA). Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) afirmă că producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare, conform Știri pe surse.

Raportul EFSA, dat publicității la data de 26 februarie 2024, a analizat peste 3.200 de probe prelevate din carne de pasăre și ouă de consum, pentru hormoni și alte reziduuri. Aceste rezultate confirmă că ouăle și carnea de pasăre provenite de la producătorii români sunt sigure pentru consum, conform UCPR, precizând într-un comunicat transmis AGERPRES. Membrii UCPR, producători de carne de pasăre și ouă consum din România, sunt supuși unei monitorizări constante din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), respectând toate reglementările în vigoare.

„Rezultatele analizelor au arătat că, din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasăre şi 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni şi alte reziduuri, nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă„, a declarat preşedinte UCPR, Ilie Van.

Potrivit sursei citate, numărul de probe pentru control este aprobat, conform Directivei 96/23/CE, de către Comisia Europeană în funcţie de numărul de păsări din fiecare ţară. „Numărul de probe analizate în 2022 pentru România este superior numărului mediu de probe analizate în UE, fiind efectuate 2.721 de teste pentru hormoni şi alte substanţe reziduale în carnea de pasăre, 481 de probe prelevate din ouă de consum precum şi 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice”, a adăugat acesta.

Metodele de analiză și control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate și verificate anual de către Comisia Europeană. Recoltarea probelor pentru analize se realizează periodic și inopinat de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), fără ca producătorii să fie informați. În plus, crescătorii de păsări și fermierii sunt obligați să efectueze săptămânal supravegherea prin programe de autocontrol, conform Programului de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Național de control reziduuri, au mai transmis reprezentanții UCPR.

În ceea ce privește utilizarea antibioticelor, președintele organizației crescătorilor de păsări din România a subliniat că acestea sunt folosite doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. Se respectă “timpul de așteptare” de la data finalizării tratamentului cu antibiotice până la abatorizare, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice.

Citeşte şi

Newsletter

Subscribe our newsletter for latest news around the world. Let's stay updated!

@2024 STIRI DE DODROGEA – Ziar Independent || E-mail: [email protected][email protected]

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. ACCEPT TOATE VEZI SETARILE INDIVIDUALE

Politica de confidențialitate și cookie-uri
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00