Copil de un an și șase luni, mort de rujeola la Constanța. Cauzele tragediei

Constanța, România – O nouă tragedie lovește comunitatea locală un copil de un an și șase luni, aparent sănătos și vaccinat cu o doză de vaccin ROR la vârsta de un an, a decedat din cauza acestei boli extrem de contagioase. Deși în mod normal, un astfel de deces ar fi trebuit evitat, cazul rămâne o raritate medicală, iar specialiștii încearcă să explice cauzele posibile ale acestei tragedii.

Vaccinarea nu oferă imunitate absolută

Medicul de familie Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, subliniază că eficacitatea vaccinului nu este de 100%, iar așteptările nerealiste pot duce la neînțelegeri. „Eficacitatea primei doze de vaccin ROR este cuprinsă între 95%-96%, iar după a doua doză, poate atinge 99%. Totuși, un procent mic dintre cei vaccinați nu vor dezvolta o protecție completă”, explică medicul.

Imunosupresia temporară și alte complicații

Un alt factor posibil în acest caz este imunosupresia temporară, care poate apărea dacă un copil vaccinat face o altă boală infecțioasă sau primește anumite medicamente. „În astfel de cazuri, organismul poate să nu producă suficienți anticorpi pentru a lupta eficient împotriva rujeolei, chiar dacă copilul a fost vaccinat”, continuă Dumitra.

Rata de îmbolnăvire post-vaccinare

Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, atrage atenția că un mic procent dintre persoanele vaccinate, chiar și cu două doze, se pot îmbolnăvi totuși de rujeolă, oreion sau rubeolă. „Conform Centrului de Control al Bolilor, 3 din 100 de persoane vaccinate se pot îmbolnăvi de rujeolă, dar de obicei, vorbim despre forme mai ușoare ale bolii”, explică Popovici. Cauza exactă a decesului copilului din Constanța poate fi determinată doar în urma unei autopsii.

Situația rujeolei în România și Europa

România se confruntă cu un număr alarmant de cazuri de rujeolă, fiind pe primul loc în Europa. În aprilie, România, Polonia și Belgia au raportat cele mai multe cazuri, cu România înregistrând 957 de îmbolnăviri. „Prevenția este cheia, iar în multe țări, accesul la vaccinare este mult mai bun. În Austria, de exemplu, acoperirea vaccinală este mai ridicată și populația acceptă mai ușor ideea de prevenție”, adaugă Dumitra.

Vaccinarea, un act de responsabilitate socială

Medicii de familie din România pot vaccina bebelușii începând cu vârsta de 9 luni, în contextul epidemiei de rujeolă declarată pe 5 decembrie 2023. Este esențial ca părinții să înțeleagă importanța vaccinării nu doar pentru a proteja propriii copii, ci și pentru a preveni răspândirea bolii în comunitate.

Recomandări internaționale

Având în vedere focarele de rujeolă din Europa, părinții englezi sunt îndemnați să-și vaccineze copiii înainte de a pleca în vacanță. „Rujeola este incredibil de infecțioasă și poate fi foarte gravă. Singura modalitate de protecție este vaccinarea”, avertizează profesoara Helen Bedford de la University College din Londra.

Tragedia de la Constanța subliniază necesitatea unei abordări riguroase și responsabile în ceea ce privește vaccinarea și prevenția bolilor infecțioase. Numai prin informare corectă și acțiuni concertate putem spera să prevenim astfel de pierderi devastatoare.

Articole asemănatoare

Admiterea in 2024, e cu buletinul ca la Provident, si un plic…

LIVE România vs Olanda 0-3

Radio Dobrogea, amendat de CNA pentru răspunsul arhiepiscopului Teodosie către o femeie abuzată

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE