Bulgaria nu poate intra în zona euro în ianuarie 2025. Iata de ce.

În spatele unui birou impunător de lemn din Sofia, într-un complex care adăpostea odinioară o statuie a lui Lenin, omul care prezidează grupul de 20 de miniștri de finanțe din zona euro și-a ales cu grijă cuvintele. scrie POLITICO

„Sunt ferm convins că Bulgaria se va alătura zonei euro în 2025”, a spus Paschal Donohoe. „Întrebarea este când țara dumneavoastră va introduce euro ca monedă. Și nu dacă.”

Flancat de prim-ministrul țării, viceprim-ministrul și ministrul de externe, prezența lui Paschal Donohoe a avut multă putere politică europeană. După o lună, guvernul de coaliție s-a prăbușit și cei trei miniștri au fost cu toții măturați din funcție. Vizita lui Donohoe – momentul strângerii sprijinului pentru cererea bulgară de a deveni a 21-a țară care folosește moneda euro – s-a dovedit a fi într-un moment mai puțin decât ideal.

Experții și politicienii care au discutat cu POLITICO sunt convinși că data țintă de 1 ianuarie 2025 nu va fi atinsă – nu doar din cauza tulburărilor politice din Bulgaria, ci și din cauza inflației persistente și a lipsei de sprijin popular.

„Suntem în mijlocul unei crize politice”, a spus europarlamentarul socialist bulgar Petar Vitanov. Asta ar face „imposibilă” ca țara să adere la zona euro până la începutul anului. Cele șase alegeri naționale au loc în iunie.

„Chiar nu știm care va fi următorul guvern și dacă aceasta va fi una dintre prioritățile lor”, a spus el.

Chiar înainte de căderea guvernului, țara semnala că ar putea rata data prevăzută de intrare. Prim-ministrul de atunci Nikolay Denkov a declarat în ianuarie că ținta „nu este sacră”. Bulgaria intenționa inițial să se alăture monedei comune la începutul anului 2024, dar a trebuit să amane această țintă cu un an la începutul anului trecut, deoarece nu îndeplinea încă criteriile de aderare.

Ianuarie 2026 „cel mai devreme” ar fi mai realist, având în vedere provocările tehnice implicate de schimbarea unei monede naționale, potrivit Cinzia Alcidi, cercetător senior la think tank CEPS din Bruxelles.

Mai mulți lideri politici, inclusiv guvernatorul băncii centrale a țării , au ridicat perspectiva unei intrări la mijlocul anului 2025 dacă nu poate face o dată de intrare în ianuarie – de aici formularea atentă a lui Donohoe că se aștepta să adere „în 2025”.

Dar oficialii și experții implicați în aspectele tehnice ale aderării au declarat pentru POLITICO că aderarea la jumătatea anului ar fi neobișnuită. De obicei, țările se alătură la începutul anului din motive administrative.

Europarlamentarul bulgar Eva Maydell, din grupul PPE de centru-dreapta, a spus că este „optimistă pentru data aderării în 2025”, adăugând că „ar putea fi 1 ianuarie, poate fi mai târziu”.

Creșterea prețurilor

Aderarea la zona euro este un proces de obicei arcan al UE, în care țările sunt evaluate de Banca Centrală Europeană înainte ca miniștrii de finanțe, deputații europeni și șefii de guvern din UE să discute chestiunea.

„Criteriile de convergență” pe care trebuie să le îndeplinească o țară pentru a se califica includ a avea un curs de schimb stabil, atingerea țintelor privind deficitul public și rata datoriei și alinierea legislației naționale la legislația UE.

Următorul raport al BCE privind Bulgaria – care va stabili dacă Bulgaria este gata să adere – este așteptat înainte de vară.

Inflația rămâne o problemă. Pentru a se alătura, Bulgaria are nevoie de o medie cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste rata celor trei țări din UE „cele mai bune” – o categorie neclară care creează o zonă gri pentru cifra exactă a inflației necesară. Cel mai recent alăturat, Croația din 2023, a beneficiat de o anumită alegere selectivă a datelor atunci când i s-a permis să se alăture, în ciuda unei rate mai mari.

„Singurul obstacol pentru Bulgaria îl reprezintă criteriile de inflație”, a spus Zsolt Darvas, membru senior al grupului de gândire economic Bruegel, cu sediul la Bruxelles. „Este într-o poziție bugetară bună – datorii publice scăzute, deficite bugetare sub control”.

Prognoza actuală a țării de o rată a inflației de 2,9% în 2025 ar „însemna că Bulgaria s-ar putea adera în 2026”, a spus Darvas. El a adăugat că există „un anumit spațiu de manevră” dacă aceeași zonă gri care a permis Croației să adere în 2023 ar putea fi folosită pentru a scurta termenul de aderare a Bulgariei, dar a adăugat că „trebuie justificat”.

În teorie, Sofia ar cere un nou raport de convergență de la BCE spre sfârșitul acestui an, care ar avea o cifră a inflației suficient de scăzută pentru ca aceasta să poată adera până la jumătatea anului în 2025. Dar, în practică, oficialii UE care ar fi implicat în problema procesului tehnic dacă acest lucru ar fi fezabil.

Dezinformarea rusă

În rândul clasei politice a Bulgariei, apartenența la zona euro se vinde ușor. Dar publicul se dovedește mai greu de convins.

Într-un sondaj Eurobarometru de anul trecut, bulgarii au raportat un sprijin mai mic decât media pentru aderare și preocupări mai mari decât media cu privire la probleme precum stabilirea abuzivă a prețurilor în timpul tranzițiilor.

Înalți oficiali UE au declarat pentru POLITICO că dezinformarea sponsorizată de Rusia a jucat în această nepopularitate.

„Încă cred că majoritatea bulgarilor ar prefera să facă parte din zona euro”, a spus europarlamentarul Vitanov. „Nu dau vina aici doar pe propaganda rusă. Da, există. Dar, în general, cei care rămân în urmă sunt politicienii bulgari”.

În afară de performanțele sale în ceea ce privește domolirea inflației, Bulgaria se află într-o poziție relativ puternică pentru a se alătura zonei euro, au declarat mai mulți experți și oficiali.

Moneda țării, lev, este legată de euro din 1999, iar Bulgaria face parte din uniunea bancară a UE din 2020 – mișcările europarlamentarului Maydell a spus că arată „un angajament foarte, foarte clar” de aderare.

Preocupările legate de calendarul de aderare a Bulgariei nu i-au împiedicat pe înalți oficiali ai UE, precum Donohoe, să continue să bată din tobă.

De asemenea, țara a primit un semn din cap din partea țărilor din zona euro luna trecută, când șefii lor de guvern au lăudat progresul Bulgariei.

Dar, în ciuda sprijinului public persistent al UE pentru obiectivul din ianuarie 2025, înalți oficiali recunosc în mod privat că aproape sigur nu se va întâmpla. După cum a spus unul dintre ei: „Nu se pune problema. Întrebarea este când se va introduce euro ca monedă. Și nu dacă.”

Articole asemănatoare

Partidul Adunarea Națională (RN) a câștigat primul tur al alegerilor anticipate parlamentare din Franța cu 34%

Persoană conștientă scoasă din mare la Saturn

Marius Balo, în a 27-a zi de grevă a foamei la Ministerul Justiției: „M-au adus din Cluj pentru umilința asta”

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE