Brutul de pe gard și netul din mână

Salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.700 de lei începând cu data de 1 iulie, reprezentând o creștere cu 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern publicat marți în dezbatere de Ministerul Muncii. Luând în calcul că 200 de lei sunt netaxați, un angajat plătit cu salariul minim va primi „în mână” (adică net) 2.321 de lei, cu 242 de lei mai mult decât în prezent, scrie HotNews. Conform Ministerului Muncii, în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 760.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 13,9% din numărul total de salariați activi.

“Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri etc.)”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern. Statul estimează că va atrage la buget, din taxele și impozitele pe salariile majorate la 3.700 de lei, suma de peste 2,3 miliarde de lei în acest an și peste 5,5 miliarde de lei anul viitor. Potrivit sursei citate, creșterea la 3.700 de lei a salariului minim brut pe țară garantat în plată nu se va aplica angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care au un regim preferențial de taxare și care oricum vor primi mai mulți bani în mână decât restul salariaților plătiți cu minimul pe economie, fie el nou sau vechi. Astfel, în construcții, salariul minim brut este 4.582 de lei, adică 3.196 de lei bani în mână, iar în agricultură și industria alimentară, salariul minim brut este 3.436 de lei, echivalent cu un salariu net de 2.396 de lei.

Articole asemănatoare

Partidul Adunarea Națională (RN) a câștigat primul tur al alegerilor anticipate parlamentare din Franța cu 34%

Persoană conștientă scoasă din mare la Saturn

Marius Balo, în a 27-a zi de grevă a foamei la Ministerul Justiției: „M-au adus din Cluj pentru umilința asta”

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE