Prețurile alimentelor au crescut cu 40% în ultimii trei ani, după cum arată statisticile. Pentru alimentele de bază cum sunt ouăle, carnea de pui, uleiul, cartofii, făina și zahărul, românii plătesc aproape dublu față de acum trei ani.
Dintre toate alimentele, cartofii au atins cele mai mari scumpiri în ultimii trei ani. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, majorarea prețului cartofilor a fost de 83%. Consumatorii afirmă, însă, că prețul unui kilogram de cartofi a crescut de două sau chiar de trei ori mai mult. În unele hipermarketuri prețul pornește de la aproape 3,3 lei și poate ajunge la aproape 5 lei, iar în piețe diferențele nu sunt mult mai mici. În 2021, kilogramul de cartofi costa 1,77 lei. De asemenea, carnea de pui s-a scumpit cu 81% în ultimii 3 ani, ouăle au un preț de două ori și jumătate mai mare, roșiile, de 55%, în timp ce făina și uleiul sunt puțin mai ieftine.