Astăzi se sărbătorește Ziua mondială a libertăţii presei

Photo by david laws on Unsplash

În 2024, Ziua Mondială a Libertății Presei este dedicată importanței jurnalismului și libertății de exprimare în contextul crizei de mediu globale, conform anunțului făcut pe site-ul Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Conștientizarea tuturor aspectelor legate de criza globală de mediu și a consecințelor acesteia este esențială pentru construirea societăților democratice, subliniază www.un.org.

Jurnaliștii se confruntă cu provocări semnificative în căutarea și diseminarea informațiilor despre probleme contemporane, precum dificultățile din lanțurile de aprovizionare, migrația climatică, industriile extractive, mineritul ilegal, poluarea, braconajul, traficul de animale, defrișările sau schimbările climatice. Asigurarea vizibilității acestor probleme este crucială pentru promovarea păcii și a valorilor democratice la nivel mondial.

Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 1993, la recomandarea Conferinței Generale a UNESCO. De atunci, ziua de 3 mai, care marchează aniversarea Declarației de la Windhoek, este sărbătorită la nivel global ca Ziua Mondială a Libertății Presei.

MAE condamnă “ferm” toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

MAE reiterează importanţa libertăţii şi pluralismului media, părţi componente ale libertăţii de exprimare şi liberului acces la informaţie, elemente esenţiale pentru o democraţie consolidată, rezilientă şi pentru un stat de drept funcţional.

“Prin tema din acest an aleasă la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite/UNESCO, A press for the Planet: Journalism in the face of the environmental crisis, comunitatea internaţională subliniază importanţa pe care jurnalismul şi libertatea de expresie îl au în contextul crizei mondiale a protecţiei mediului, activitatea jurnaliştilor fiind esenţială în diseminarea informaţiilor privind chestiuni de actualitate în acest domeniu, precum schimbările climatice, poluarea şi, mai ales, educaţia pentru mediu a tinerei generaţii“, se precizează în comunicat.

Articole asemănatoare

Violatorul homosexual Corneliu Onilă, fost episcop de Huși, condamnat la 8 ani cu executare

Academia Română ar putea rămâne fără Mugur Isărescu și actualul vicepreședinte al înaltului for academic, Mircea Dumitru, fost turnător al Securității

Nicki Minaj, cerinţe extravagante la prima venire în România

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE