Asfaltul de pe una dintre rampele podului podului peste Dunăre de la Brăila s-a tasat


O parte din asfaltul de pe una dintre rampele podului peste Dunăre de la Brăila a suferit tasări, iar în încercarea de remediere, constructorul a aplicat mai multe straturi de asfalt pentru a restabili nivelul suprafeței carosabile, însă cu rezultate limitate. Reprezentanții CNAIR au informat hotnews.ro că s-au identificat tasări în zona rampei, ajungând la adâncimi de 10-15 centimetri, iar constructorul încearcă să stabilească rampa prin intermediul unor piloți forați.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a confirmat existența tasărilor, precizând că acestea au crescut până la 10-15 centimetri, iar constructorul încearcă să rezolve problema prin piloți forați.

Șerbănescu a adăugat că tasările au început anul trecut, dar au devenit mai semnificative în prezent. Constructorul testează soluții cu piloți forați în faza de probă a terenului, urmând să treacă la execuția soluției de remediere. El a sugerat că cauza tasărilor ar putea fi fie lucrări defectuoase realizate de constructor, fie erori de proiectare în etapa inițială, fie o combinație a ambelor aspecte. În prezent, nu se rezumă doar la aducerea asfaltului la o cotă specifică, ci impune lucrări extinse pentru a rezolva problema.

Șerbănescu CNAIR a subliniat că proiectul nu a fost încă recepționat și că acest lucru nu va avea loc până când lucrările nu vor fi conforme cu normativele. El a explicat că tasările actuale nu au nicio legătură cu infiltrațiile apărute în blocul de ancorare și nu sunt asociate pilonilor podului în sine.

Podul de la Brăila a avut probleme încă de la deschidere în urmă cu aproximativ șapte luni. Lucrările nu au fost finalizate, iar macaralele folosite la construcție nu au fost încă demontate complet. Recepția finală nu a fost efectuată, iar restricțiile de circulație încă persistă. Conexiunea rutieră cu Jijila, un drum cu o bandă pe sens aflat în construcție încă din 2021, nu este încă finalizată.

Problemele podului au variat de la infiltrații de apă în blocul de ancorare al cablurilor la denivelări apărute în straturile de asfalt în timpul verii. Un alt incident a constat în șuruburile parapetului de siguranță care nu au fost strânse corespunzător. CNAIR a atribuit întârzierea contractului antreprenorului WeBuild ca urmare a mobilizării deficitare și a subliniat că recepția lucrărilor va avea loc doar după îndeplinirea standardelor de calitate specificate în contract.

În urma inspecțiilor, au fost identificate infiltrații la blocurile de ancoraj dinspre Brăila și Jijila. CNAIR a efectuat o expertiză tehnică a lucrărilor și a monitorizat situația podului, prelungind perioada de monitorizare până la 31.03.2024 pentru a stabili o soluție finală de închidere a infiltrațiilor. Compania de drumuri a evidențiat, de asemenea, probleme cu șuruburile parapetului și a solicitat clarificări cu privire la apariția văluririlor în asfalt și presupusa încălcare a restricțiilor de trafic.

Pentru finalizarea lucrărilor prevăzute în contract, antreprenorul trebuie să efectueze diverse tipuri de lucrări, printre care drumuri de acces, construcția bazinelor de retenție a apei pluviale, marcaje și montarea elementelor de semnalizare pentru siguranța circulației, precum și remedierea tasărilor apărute la asfaltări.

Podul peste Dunăre de la Brăila, inaugurat în iulie, este una dintre cele mai complexe lucrări de infrastructură din România, având o lungime totală de 1.974,30 metri și o deschidere centrală de 1.120 metri. Este considerat al treilea pod din Europa ca deschidere centrală și a fost construit de consorțiul WeBuild (fostul Astaldi) și IHI Infrastructure System. Valoarea totală a investiției este de 3,445,210,691.08 lei, din care aproximativ jumătate reprezintă fonduri europene nerambursabile.

Articole asemănatoare

Violatorul homosexual Corneliu Onilă, fost episcop de Huși, condamnat la 8 ani cu executare

Academia Română ar putea rămâne fără Mugur Isărescu și actualul vicepreședinte al înaltului for academic, Mircea Dumitru, fost turnător al Securității

Nicki Minaj, cerinţe extravagante la prima venire în România

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE