De mai multe decenii, persoanele sub 50 de ani se confruntă tot mai mult cu cancerul. Potrivit declarațiilor lui Shivan Sivakumar, specialist în cancer și cercetător la Universitatea din Birmingham, acest fenomen poate fi descris ca o adevărată „epidemie” în rândul celor mai tineri. Informațiile furnizate de AFP, conform Agerpres, arată că între anii 1990 și 2019, rata de diagnosticare cu cancer la această categorie de vârstă s-a aproape dublat la nivel mondial, înregistrând o creștere de aproximativ 80%. Acest lucru este subliniat de un amplu studiu publicat în 2023 de către BMJ Oncology.
În România, însă, problemele persistă în ceea ce privește programele destinate bolnavilor de cancer, în ciuda revoltei asociațiilor de pacienți încheiate la sfârșitul anului precedent. Situația nu pare să fi cunoscut îmbunătățiri semnificative de atunci. Deputatul constănțean al SOS România, Dumitru Viorel Focșa, a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, exprimând preocupările legate de această problemă persistentă:
„În România, majoritatea pacienților diagnosticați cu dferite forme de cancer sunt condamnați la moarte încă din prima zi: lipsa tratamentelor inovative, liste interminabile pentru acces la tratament în sistemul de stat, lipsa medicamentelor dedicate, timpi de așteptare enormi pentru consultații, cazuri în care actul medical este condiționat de plată (șpagă), lipsa unui Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, subfinanțare, lipsa unui registru al cancerelor, iar exemplele pot continua. Probabil, sute de mii de decese ar putea fi evitate dacă ar exista strategii eficiente de combatere a cancerului, prin depistare precoce și tratament adecvat! Vă solicit să îmi trimiteți, domnule ministru, următoarea situație: Care este rata de succes a tratamentului cancerelor din România aferentă anilor 2022 și 2023 Câte dintre cazurile de cancer al căror tratament a fost finanțat în anul 2021, respectiv în anul 2022 au fost regăsite în 2022, respectiv în 2023 pe lista CNP-urilor pacienților decedați Ce categorii de persoane beneficiază de pachetul de bază de servicii medicale gratuite și nu plătesc CNASS-uri. La ce sume s-au ridicat, defalcat, pentru anii 2021 – 2023 costurile cu asigurarea acestor pachete de bază? Vă mulțumesc și solicit răspuns scris. Dumitru-Viorel Focșa, Deputat circumscripția electorală 14 Constanța”.