Simptomele enigmatice ale sindromului Havana, experimentate de diplomații americani în ultimii ani, par să fie conectate la o unitate de informații rusă, conform unei investigații comune realizate de mass-media și publicată luni. relateaza theguardian.com
Această afecțiune, raportată pentru prima dată în 2016, când diplomații americani în Havana, capitala Cubei, au relatat îmbolnăviri și au auzit sunete insuportabile în timpul nopții, a stârnit speculații privind un posibil atac al unei entități străine, utilizând o armă sonoră neidentificată. Simptome similare, inclusiv sângerări nazale, dureri de cap și probleme de vedere, au fost ulterior raportate de personalul ambasadelor din China, Europa și Washington DC, capitala SUA.
Investigația realizată timp de un an a descoperit dovezi care sugerează că aceste incidente, denumite Sindromul Havana, ar putea avea legătură cu utilizarea armelor cu energie direcționată de către membri ai Unității 29155 a GRU (serviciul de informații militar al Rusiei).
Unitatea 29155, cunoscută pentru operațiunile sale externe, a fost implicată în mai multe incidente internaționale, inclusiv tentativa de otrăvire a dezertorului Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018.
În ciuda acuzațiilor, Moscova a respins ferm aceste concluzii drept “nefondate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că deși subiectul a fost dezbătut în presă de mulți ani, nu au fost prezentate dovezi convingătoare care să susțină acuzațiile.
Această investigație pune sub semnul întrebării ipotezele anterioare referitoare la posibilele surse ale sindromului Havana, inclusiv speculațiile despre atacuri cu microunde. Cu toate acestea, Washingtonul a redeschis biroul său de imigrație din Havana în 2023, iar anchetele continue încearcă să elucideze această enigmă medicală și să ofere asistență celor afectați.