Aliații NATO exclud trimiterea de trupe în Ucraina, deoarece Rusia îl mustră pe Macron

Macron ridică opțiunea de a trimite trupe occidentale în Ucraina
Germania, Marea Britanie, Polonia, alții spun că nu au astfel de planuri
Kremlinul spune că o astfel de mișcare ar duce inevitabil la conflict
Vestul dorește să întărească ajutorul militar pentru Ucraina obosită de război
BERLIN/MOSCOVA, 27 feb (Reuters) – Statele Unite ale Americii și aliații cheie europeni au declarat marți că nu intenționează să trimită trupe terestre în Ucraina, după ce Franța a sugerat această posibilitate, iar Kremlinul a avertizat că orice astfel de mișcare va duce inevitabil la conflict între Rusia și NATO.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că aliații occidentali nu ar trebui să excludă nicio opțiune în încercarea de a evita victoria Rusiei în Ucraina, deși a subliniat că nu există un consens în această etapă.

„…Nu vor exista trupe terestre, nici soldați pe pământ ucrainean trimiși acolo de țările europene sau de statele NATO”, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a fost la fel de neclintit.
„Cizmele la sol nu sunt o opțiune pentru Germania”, a spus Pistorius reporterilor în timpul unei vizite la Viena.
Casa Albă a reiterat ulterior că nici ea nu are niciun plan să trimită trupe terestre, îndemnând în schimb parlamentarii americani să aprobe un proiect de lege de ajutor de securitate blocat, care să asigure că trupele ucrainene au armele și muniția necesară pentru a-și continua lupta.

Căutând să clarifice remarcile lui Macron, ministrul francez de externe Stephane Sejourne a declarat marți că președintele are în vedere trimiterea de trupe pentru sarcini specifice, cum ar fi asistența la deminare, producerea de arme la fața locului și apărarea cibernetică.
„(Acest lucru) ar putea necesita o prezență (militară) pe teritoriul ucrainean, fără a trece pragul luptei”, a spus Sejourne parlamentarilor francezi.
Scholz a spus că liderii europeni par acum dispuși, după discuțiile de luni, să achiziționeze arme din țări din afara Europei, ca o modalitate de a accelera ajutorul militar pentru Ucraina.

Germania a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Kiev de când Rusia și-a lansat invazia totală a Ucrainei pe 24 februarie 2022, dar este extrem de precaută față de măsurile care ar trage alianța NATO în conflict direct cu Rusia.
MUSTRARE RUSĂ
Kremlinul a emis un avertisment rapid cu privire la ce era în joc.
„Faptul de a discuta despre posibilitatea trimiterii anumitor contingente în Ucraina din țările NATO este un element nou foarte important”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, comentând observațiile lui Macron.
Întrebat despre riscurile în cazul în care membrii NATO au desfășurat trupe pentru a lupta în Ucraina, Peskov a spus: „În acest caz, ar trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre inevitabilitatea (a unui conflict direct).
Rusia și Statele Unite – marea putere din spatele NATO – au cele mai mari arsenale de arme nucleare din lume. Președintele Joe Biden a avertizat că un conflict între Rusia și NATO ar putea declanșa al Treilea Război Mondial.
Posibilitatea, în special, ca trupele germane să fie dislocate pe teritoriul ex-sovietic este extrem de sensibilă pentru Rusia, a cărei rezistență acerbă la invazia lui Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este o parte integrantă a identității naționale. Putin a considerat chiar acțiunile Rusiei în Ucraina drept o luptă împotriva „naziștilor”, o poziție pe care Kievul și Occidentul o resping ca ciică și absurdă.
Un înalt oficial ucrainean a salutat decizia lui Macron de a ridica posibilitatea de a trimite trupe occidentale în țara sa.
„Acest lucru arată, în primul rând, o conștientizare absolută a riscurilor prezentate pentru Europa de o Rusie militaristă și agresivă”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak într-un comentariu scris la declarația lui Macron.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, zdruncinat de rezistența unor republicani americani de a oferi mai mult ajutor Kievului, și-a intensificat lobby-ul asupra guvernelor europene pentru mai multe obuze de artilerie și arme cu rază mai lungă de acțiune.
Republica Cehă a anunțat luna aceasta planuri, susținute de Canada, Danemarca și alții, de a finanța achiziționarea rapidă a sute de mii de cartușe de muniție din țări terțe pentru a le expedia în Ucraina.


Preluat de pe Reuters

Scris de Gareth Jones

Articole asemănatoare

Admiterea in 2024, e cu buletinul ca la Provident, si un plic…

LIVE România vs Olanda 0-3

Radio Dobrogea, amendat de CNA pentru răspunsul arhiepiscopului Teodosie către o femeie abuzată

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE