1.500 de Tătari Participă la Marșul UDTTMR pentru a Comemora 80 de Ani de la Surghiunul din 1944

Pe 18 mai 2024, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a organizat un marș comemorativ în Constanța, la care au participat aproximativ 1.500 de tătari. Evenimentul a marcat 80 de ani de la deportarea tătarilor crimeeni în 1944 și 10 ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Traseul marșului

Marșul a început în Parcul „Oleg Danovski” și a continuat pe Bulevardul Tomis, Strada Ștefan cel Mare, până la Strada Mihai Viteazul, în fața Consulatului General al Federației Ruse. Participanții, reprezentanți ai tuturor organizațiilor locale ale UDTTMR, au purtat steagurile tătarilor, României, NATO, Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii, precum și pancarte cu mesaje de comemorare și protest.

Comemorarea

Marșul a fost un omagiu adus celor care au pierit în deportările din 1944, un genocid recunoscut împotriva tătarilor crimeeni. În fiecare an, după Revoluția din 1989, tătarii din întreaga lume se reunesc pe 18 mai pentru a comemora aceste evenimente, iar după anexarea Crimeei în 2014, manifestațiile au loc în diverse țări unde trăiesc comunități tătare.

Mesajele transmise

În fața Consulatului Federației Ruse, participanții au reamintit abuzurile istorice și actuale ale Rusiei împotriva tătarilor. Președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a subliniat importanța comemorării acestei zile de doliu și a subliniat responsabilitatea tătarilor din România de a promova valorile democratice și libertățile de care beneficiază ca cetățeni ai unui stat european și membru NATO.

„Este de datoria noastră să reamintim lumii întregi că în timpul Surghiunului de la 18 mai 1944 sute de mii de tătari au fost deportați din Crimeea de către autoritățile sovietice și au murit în condiții tragice. […] Noi, tătarii din România, avem marele avantaj de a fi cetățeni ai unui stat european și membru NATO, cu numeroase drepturi și libertăți, dar și cu responsabilitatea promovării valorilor democratice. Ne dorim ca și frații noștri din Crimeea să trăiască în libertate, să își poată promova limba, tradițiile, religia și să poată ține legătura cu frații lor de pretutindeni!”, a declarat Gelil Eserghep.

Importanța evenimentului

Marșul comemorativ organizat de UDTTMR este un simbol al solidarității și al luptei pentru drepturile tătarilor, aducând în atenția publicului internațional evenimentele tragice din istoria acestei comunități. Prin aceste acțiuni, tătarii din România continuă să susțină cauza fraților lor din Crimeea și să lupte împotriva nedreptăților istorice și contemporane.

Articole asemănatoare

Violatorul homosexual Corneliu Onilă, fost episcop de Huși, condamnat la 8 ani cu executare

Academia Română ar putea rămâne fără Mugur Isărescu și actualul vicepreședinte al înaltului for academic, Mircea Dumitru, fost turnător al Securității

Nicki Minaj, cerinţe extravagante la prima venire în România

Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale. Puteți accepta sau gestiona preferințele dvs. făcând clic mai jos. Aceste alegeri nu vă vor afecta navigarea. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Prin click “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tehnologiilor de tip Cookie, VEZI SETARILE INDIVIDUALE” puteti schimba preferintele in mod individual. VEZI SETARILE INDIVIDUALE